Феноменалният Одермат покори гигантския слалом в Банско

7 Dni Sport10.02.2024
Световна купа по ски и алпийски дисциплини в Банско, Марко Одермат

Феноменалният сезон на Марко Одермат се пренесе и в Банско за удоволствие на българските фенове на алпийските ски. Швейцарската звезда изравни постижение на легендата Алберто Томба и спечели девети пореден старт от гигантския слалом за Световната купа.

Одермат беше водач след първия манш с 0.35 секунди, а във втория го увеличи значително до 0.91 за крайното класиране на “Бъндерица”. Норвежката надежда Александър Стеен Олсен също предложи вълнуващо спускане на зрителите в Банско, но силите му не стигнаха за втора победа в кариерата си в СК, като той остана зад хегемона Одермат.

Трети финишира Мануел Фелер с пасив от 1.08 секунди спрямо победителя днес, а топ 10 допълниха Щефан Бренщайнер, Зан Кранец, Хенрик Кристоферсен, Лоик Меярд, Томас Тумлер, Филип Зубчич и Филипо дела Вите.

„Обичам да съм тук. Пистата е много забавна. Българската публика е страхотна и усещането е по-различно от другите места в Световната купа. Спускането ми беше много интересно и се чувствам страхотно. Не знам каква е тайната на успехите ми, ските ми са невероятни и съм много доволен от формата си“, каза победителят Одермат.

Най-добрият български алпиец Алберт Попов не бе сред участниците днес, но ще се спусне на пистата “Бъндерица” в неделя за слалома.

Одермат има вече девет последователни победи в СК в гигантския слалом, а серията му започна миналата година в Кранска гора. Той е първият алпиец с толкова поредни успеха в една дисциплина от Алберто Томба насам, който между януари 1994-та и януари 1995-а спечели девет слалома.

Успехът в Банско на Одермат вече му носи перфектна статистика с шест победи от шест старта през настоящата кампания. Швейцарецът вече има общо 10 победи през сезона в Световната купа, а миналият имаше 13. Така той се превърна в едва третия скиор в историята с двуцифрен брой спечелени състезания в две поредни кампании – Ингемар Стенмарк го направи три поредни пъти от 1978-ма до 1981-ва, а Херман Майер го постигна през сезоните 1999/2000 и 2000/2001.

За Одермат остава да атакува и рекорда на Стенмарк от 14 поредни победи в една дисциплина (от март 1978-ма до януари 1980-а).

От вече 18 старта за Световната купа през сезона Одермат не е бил на подиума само в спускането във Вал Гардена на 16 декември (седми) и в Супер-Г в Гармиш-Партенкирхен на 27 януари (четвърти).

Общо в кариерата си вече Одермат има 34 победи за Световната купа и изпревари американската легенда Боди Милър по този показател, като в същото време се изравни на девето място във вечната класация с Алекси Пентюро.

Одермат, естествено, увеличи аванса си на върха в класирането за малкия кристален глобус в дисциплината гигантски слалом. Той има пълен актив от 600 точки, а Филип Зубчич остава на втора позиция с 314. Следват Зан Кранец, Хенрик Кристоферсен, Александър Стеен Олсен и Марко Шварц, който не кара в Банско. Във временното генерално класиране в Световната купа Одермат също е убедителен лидер с вече 1506 точки – 822 повече от Сиприен Саразен, който е скоростен специалист и също пропуска стартовете в българския курорт.

Това е 18-ият старт от Световната купа в историята, на който Банско е домакин – девет при жените и вече девет при мъжете. Любопитното е, че 17-има от предишните 18-има победители в тези състезания са под 30-годишна възраст, а изключението е Марио Мат (на 31), който на 27 февруари 2011-та спечели слалома.

Специално в гигантския слалом това е пети старт в Банско. Марсел Хиршер спечели през 2012-та, Кристоферсен – през 2019-а, Зубчич през 2021-ва и Матьо Фавре също през 2021-ва. Последният от изброените не е в българския курорт сега заради контузия, а Хиршер, естествено, прекрати кариерата си през 2019-а.

Сред специалните гости на състезателния уикенд в Банско са легендите Тина Мазе, Тед Лигети, Алберто Томба, Марк Жирардели и Петър Понагелов, както и Христо Стоичков.

Автор: „Спортал“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ