Грамофонна плоча: Повтаря ли Нестор едни и същи клишета 5 години по-късно?

7 Dni Sport07.02.2024
ЦСКА - Трактор, Нестор Ел Маестро

Треньорът на ЦСКА Нестор Ел Маестро преди дни завърши втория си зимен подготвителен лагер начело на армейците. Кампът продължи 20 дни и се проведе в Турция, като за радост на сърбина, той няма да бъде уволнен непосредствено след него, както се случи през 2019 г. Тогава червените се готвиха в Испания, където записаха 2 победи (над Пилзен и Шанхай Шенхуа), 1 реми (с Бохум) и 3 загуби (от Академия Пушкаш, Спарта Прага и Динамо Киев). Любопитно е, че на 4 февруари Ел Маестро даде интервю пред клубната телевизия след лагера в иберийската страна, но само няколко дни по-късно, на 9 февруари, бе освободен заради слаби резултати н контролите и заменен с Любо Пенев. Представяме ви казаното от сърбина тогава, както и интервютата му след последните две контроли на ЦСКА в Турция сега. Има някои доста любопитни прилики, както и разлики. Както тогава, така и сега Нестор отчита, че отборът му е точно там, където трябва да бъде преди подновяването на първенството. Предишния път обаче шефовете му не мислеха по този начин…

За зимната подготовка на отбора:

04.02.2019: Най-добрата част от него е, че вече е почти приключил. Това може би е полушега, но не е лесно да бъдеш на едно и също място с едни и същи хора в продължение на три седмици. Разбирам, че това е нормално за България, но на мен ми беше за пръв път, така че беше предизвикателство. От друга страна, престоят беше улеснен от добрите условия и фантастичното време, което имахме тук. Бяхме големи късметлии в това отношение. Мисля, че тренирахме добре, но всъщност всеки един треньор смята така за себе си. Нямаме сериозни контузии, бяхме късметлии и в това отношение тази зима. Първото нещо, което ще направим, е да прекараме два дни със семействата си. Това е напълно нормално. Не забравяйте, че повечето от тези момчета са женени или са нечии деца, или партньори. След това ще продължим да работим

30.01 и 03.02.2024: Имахме много добра организация, фантастично време. Почти никакви контузии. 90% от играчите взеха участие в 90% от тренировките. Развиваме се ден за ден, мач за мач. Така трябва да бъде в предсезонната подготовка. Подобрихме се и всички сме щастливи да се приберем и да видим семействата си. Подготвяме се, не се фокусираме върху резултатите, а върху нашата игра и кондиционното ни състояние. Анализираме, опитваме нови неща, даваме инструкции на футболистите и те се опитват да ги изпълнят. Това не проработва всеки път, защото на терена има и съперник, който иска да направи живота ти труден.

За контролите:

04.02.2019: Изиграхме няколко мача тук, дори с един повече, отколкото ни беше нужно. Някои от тях добри, някои бих казал нормални, един или два лоши. Влага се много мисъл в организацията на всеки един двубой. Знаете – кой трябва да играе повече и кой трябва да играе по-малко. По време на лагера наблегнахме повече на физическата страна и почти всеки мач редувахме състава. Не съм много притеснен за резултатите. Достатъчно време съм в този занаят, за да знам, че ако спечелим на 16 февруари (б.р. – първия официален мач срещу Черно море), то предсезонната подготовка е била страхотна, а ако не спечелим, то тя е била катастрофална. Не бих казал, че сме готови да играем срещу Черно море утре, но не сме далеч от целта. Бих желал да мисля, че сме точно до там, където трябва да бъдем.

30.01 и 03.02.2024: Истината е, че аз съм наясно преди мачовете дали е по-вероятно да победим, или ще бъде по-трудно. Ако заложиш на титулярните си футболисти и ги оставиш на терена 60-70 минути, шансът да постигнеш добър резултат е по-голям. Ако играеш с хора от Б отбора, с юноши, дадеш шанс на всички или пък си тренирал тежко на предния ден, е ясно преди мача, че ще бъде трудно. Вие водите статистика за приятелски двубои, това е нещо, което съм срещал само в България!

Няма никакво напрежение у мен или отбора. Мисля, че сме точно там, където трябва да сме 14 дни преди първия официален мач. Много е лесно да се каже, че феновете мислят това или онова. На базата на абсолютно нищо. Имаме стотици хиляди привърженици в България и мисля, че почти всички от тях са зад отбора. Те са толкова нетърпеливи, колкото и ние за 18 февруари, когато мачът (б.р. – първият официален двубой срещу Ботев Враца) наистина ще има значение. И съм убеден, че тогава ние ще сме там и ще бъдем готови.

За състава и трансферите:

04.02.2019: Единственият голям и катастрофален проблем, който имаме, е с левия ни защитник, но това е извън моя контрол. Той беше контузен и все още е така. Това е нещо притеснително, за което мисля всеки ден, тъй като Жеферсон е много важен играч за нас. Смятам, че никой не е много изненадан, че Десподов напусна тима ни тази зима. Той е най-интересният млад играч в България от известно време насам, а и изигра най-добрия полусезон в живота си. Също така правилно беше избран за футболист на годината, така че в много отношения бе логично да бъде продаден. Това е нещо, което всички очаквахме. От една страна, разбира се, е по-добре да играеш с Кирил в отбора си, отколкото без него. От друга разбирам, че това беше голям, исторически и много важен трансфер за ЦСКА. Мисля, че от гледна точка на клуба този трансфер е удовлетворяващ.

30.01 и 03.02.2024: Мисля, че сме приключили със селекцията. Във футбола никога не можеш да кажеш никога, но аз съм щастлив от състава и от попълненията, които привлякохме през зимата.

Доволен съм, че Назон е тук. Той е добър футболист, нашият голмайстор и е нормално да има интерес към него. Надявам се много, че Назон и Турицов ще бъдат с мен на 18 февруари. Искам те да останат. Но както с тях, така и с всички други футболисти до затварянето на трансферния прозорец е възможно всичко да се случи.

Всички сме много щастливи, че Юрген Матей отново е на линия след толкова трудна контузия. Смятам, че има още нужда от игрова практика, но той е важен футболист, фантастичен човек и сме радостни, че пак е с нас.

Каранга е 5 или 6 години по-възрастен, спрямо предишния път, когато беше тук, а и не е играл от доста време. Въпреки това, този човек все още е машина. Нека кажа, че се намира в по-добро състояние, отколкото очаквах, но ще се нуждае от малко време преди да е готов да се включи в игра.

За младите играчи:

04.02.2019: Взехме трима млади играчи с нас на подготовка – Йоан Бауренски, Никола Борисов, който беше с нас и през лятото, и Мартин Смоленски. Всички те получиха по няколко минути в контролите, което мисля, че е специален момент за тях. И особено за Мартин, защото той е може би най-талантливият играч в момента в академията на ЦСКА. Поне така ми беше казано. И от това, което видях тук, съм склонен да вярвам. Много е трудно да се предскаже как един играч на тази възраст ще се развие, но всички се надяваме, че той има много светло бъдеще.

30.01 и 03.02.2024: Илиан Антонов, Георги Чорбаджийски и Марк-Емилио Папазов са още млади, но съм доволен от тяхното израстване и че получават игрови минути. Генерално мисля, че младите футболисти трябва да играят и преотстъпване е добро решение за тях.

Автор: „Тема спорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ