Дилема и половина за Георги Дерменджиев преди старта

7 Dni Sport06.02.2024
Етър - Лудогорец, Георги Дерменджиев

Почти както всяка една година Лудогорец започва пръв с официалните мачове. Този път още на 10 февруари, в събота, “орлите” срещат ФК ЦСКА 1948 в дълго отлаган мач за Суперкупата на България. Но този двубой направо изглежда лек спаринг с оглед на това, което предстои за тима на Георги Дерменджиев след това – гостуване на Сервет в плейофите на Лигата на конференциите, дерби с лидера в Първа лига Черно море и реванш с швейцарците.

Лудогорец записа 5 контроли в своята зимна подготовка, като очаквано балансът е положителен – 3 победи, 1 равен и 1 загуба. Головете също са много в полза на “орлите” – 11:4. След като контролата с Шахтъор Донецк пропадна, останалите съперници не бяха в графата „грандове”. Но пък бяха точно такива, каквито ще срещне Лудогорец занапред – солидни тимове, които хем играят футбол, хем са здрави физически.

Макар и в Разград да очакват един или два входящи трансфера, този път изходящите бяха повече. Защото си тръгнаха резерви като Мунир Шуиар, Доминик Янков и Франко Русо. Просто Лудогорец имаше прекалено широк състав, дори и имайки предвид факта, че отборът на Георги Дерменджиев участва на 4 фронта – първенство, купа, суперкупа и Европа.

По време на подготовката чисто спортно-технически Георги Дерменджиев не е променял нищо съществено. Гледайки мачовете на Лудогорец след завръщането на 69-годишния пловдивчанин и тези в подготовката сега, ще видим, че стилът на игра е един и същ. Титулярният състав също е избистрен, поне на 90%. Реално дилемата е една, или по-скоро една и половина. Половинката идва от мястото на единия халф. Ясно е, че Якуб Пьотровски и Клод Гонсалвеш имат запазени места. В зависимост от съперника – ако е по-лек, или ако шампионите търсят победа на всяка цена, пред поляка и португалеца ще излиза Тодор Неделев, който направи солидна подготовка. Ако пък Лудогорец играе за резултат, опонентът е по-солиден и няма да е прибран в защита 90% от времето (б.а. – какъвто се очаква да е първият мач със Сервет на 15 февруари), изглежда, че Педро Нареси ще бъде титуляр, а Якуб Пьотровски ще бъде сложен като десетка. Както беше в срещите с Фенербахче, Нордселанд, Спартак Търнава, ЦСКА…

Истинската дилема, поне към днешна дата, изглежда кой ще е партньорът на Оливие Вердон в средата на защитата. Там битката е между Диниш Алмейда и Сонко Сундберг. Тежката контузия вече е в миналото за португалеца и той игра доста добре в подготовката. Но, има голямо „но” – официалните мачове нямат нищо общо с контролите. Алмейда е много силен в изнасянето на топката, неслучайно игра и като халф в Локо Пд, а освен това е по-бърз от гамбиеца. Сонко обаче е много спокоен и хладнокръвен. Ако не беше купата на африканските нации, на която Сундберг участва, макар и за кратко, едва ли Георги Дерменджиев щеше да има дилема. Но сякаш участието на бившия защитник на Левски в турнира разклати неговата форма. Вместо да почива в началото на януари, както своите съотборници, Сундберг се готвеше за турнира. Там всичко е било при различни условия и при различен интензитет. Към момента е трудно да предположим кой е по-напред в класацията на Дерменджиев. Изглежда, че това е Сундберг, най-вече заради неговото отлично разбирателство с Вердон. Но пък отличната подготовка на Диниш увеличава шансовете му.

При наличния потенциал, с невъзстановен Антон Недялков, по всичко личи, че 11-те в събота за мача със Суперкупата и след това със Сервет в Швейцария ще бъдат следните: Падт, Фон Витри, Сундберг, Вердон, Сон, Гонсалвеш, Нареси, Пьотровски, Текпетей, Дуа и Кайо Видал.

Автор: „Мач Телеграф“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ