Александър Тунчев се изпусна в Турция и успя да ядоса Кирил П. Домусчиев: Това е моята истина

7 Dni Sport30.01.2024
Локомотив София - Арда Кърджали, Александър Тунчев

Арда (Кърджали) е поредният роден клуб, избрал Турция за място на своята зимна подготовка. В интервю за колегите от „Спортал“ наставникът Александър Тунчев коментира доста теми, свързани с клуба. Той очаква тежка битка за титлата и заяви амбициите на Арда през този шампион. Според Тунчев държавата трябва да се намеси сериозно, за да бъде модернизирана материалната база, с което и футболът ни ще тръгне нагоре.

„В събота по обяд пристигнахме. Успяхме да направим една тренировка. Вчера и днес също тренираме. Условията са супер, теренът ни е на две минути пеша. Към момента условията са супер. Пристигнахме последни, но и миналата година пристигнахме последни, а също така си тръгваме последни. Така практикувам и искам последната седмица преди шампионата да се приберем в България. Някои отбори предпочитат да има контролна среща в България преди шампионата, но според мен условията могат да бъдат тежки и да не се получи нищо.

Доволен съм от контролните срещи. Това, което знаете към момента, е, че Бубакар Тунгара ще се присъедини към Сиваспор. Омар Сако е подписал с Ростов, Боруков също подписа с Маритимо. Знам, че има интерес към наши играчи, но към момента няма нищо конкретно. Всичко може да се случи до края на трансферния прозорец. Не мога да кажа на 100% „Край, това беше“. Но от друга страна това говори добре за отбора на Арда и за треньорския щаб. Явно добре се справяме и нашите играчи са интересни за други отбори.

Няма да бъде лесно, защото основни футболисти напускат отбора. Да, ще привлечем нови, разговаряме с няколко играчи. В напреднала фаза сме и ще бъде трудно. Футболният живот е такъв – футболисти си тръгват, други пристигат. Трябва да се приспособяваме и да опитваме да предразположим пристигащите футболисти.

Маритимо бяха доста настоятелни за Боруков. Нещата се случиха за два дни. Имаше интерес за него и от други отбори, които бяха влезли в контакт с Арда, но Маритимо бяха най-настойчиви и към клуба, и към самия играч. Той видя това и предпочете да отиде в Португалия. Колкото до финансовите параметри, щом Ивайло Петков е казал, че това е исторически трансфер за Арда, явно е така. Португалия е футболна страна и се надявам, че Боруков ще покаже своите качества и ще премине в по-силен отбор.

Нуждаем се от поне трима-четирима. Нашият приоритет е да привличаме български футболисти. Трудно е, защото към момента няма такива. Тук мога да ви загатна, че утре (днес) ще подпишем с български футболист. Добър футболист, който остава да мине финални разговори. Нещата ще се получат, но предстои да го обявим.

Нашата цел е да влезем в шестицата. Миналата година завършихме на седмо място, тази година ще гледаме да направим крачка напред. Ако не успеем, ще се борим за това седмо място. Отборът на Ботев (Пловдив) подобри нещата през последния месец. Ще бъде доста трудно. Пред нас са ЦСКА 1948, Локомотив Пловдив, Левски… Ще бъде интересно. Няма да бъде никак лесно за Купата. Знаем кой е нашият противник и къде играем. Тези мачове са бонус за Арда, показахме, че можем да играем добре на „Армията“.

Ако първенството е честно и обективно, ако няма влияние на трети страни, аз мисля, че нашето първенство ще бъде доста интересно. Има доста отбори, които могат да се намесят и в битката за титлата, и за местата, даващи право за Европа. Когато даден отбор играе в евротурнирите, ще се представяме много по-добре.

За мен Илиан Илиев е най-правилният човек за националния отбор. Имах щастието и да играя под негово ръководство, и да бъда в неговия щаб. Вярвам, че ще стабилизира националния отбор и да бъдем в битката за класиране на турнир, а не дали ще попаднем в трета или четвърта урна.

Конгресът на БФС трябва да бъде честен. По този начин ще израстваме като нация. Хората, които ще работят, ще имат стимул да работят, когато виждат, че нещата са честни. Самите клубове не трябва да бъдат поставяни под натиск, а да решават кое е добро за тях. Ако ги няма клубовете, самото първенство няма да бъде толкова важно. Който предложи най-добра визия за българския футбол, той трябва да спечели.

Трябва да се подобри инфраструктурата. Трябва да имаме стадиони и игрища, ако искаме да израстваме и да сме равнопоставени с отборите в Европа. Има разлика, когато играеш на терен в България и когато отидеш да играеш на хубав терен в чужбина. Хората, които са играли футбол, разбират това нещо. Топката идва по съвсем различен начин. Говоря за фитнеси и абсолютно всичко. Трябва да обърнем внимание на тази инфраструктура. Така ще върнем и хората по стадионите.

Мога да дам пример, когато бях помощник в Локомотив Пловдив срещу Копенхаген. На тренировката преди самия мач футболистите си подаваха топката и тя отскачаше на метър от тях. Съвсем различно беше тревното покритие и по друг начин идваше топката. Когато не си свикнал по този начин, наистина ти е много трудно. Разликата е доста голяма.

Собственикът на Арда се старае и имаме добри условия. В момента прави втори терен, който да облекчи този, на който тренираме ние и играят юноши. Има още какво да се желае, но там трябва и общината да се намеси. За да искаме нещо, трябва и държавата, и общините да се намесят.

Няма как да спра да следя Локомотив. Прекарал съм съвкупност 10 години там и съм оставил доста приятели. Не мога да деля Локомотив и ЦСКА. Аз не крия, че от малък съм от ЦСКА. Баща ми ме е запалил. За мен беше сбъдната мечта да играя за ЦСКА, да бъда капитан и да стана шампион. От друга страна в Локомотив ми показаха любовта за годините, които съм прекарал там. Двата клуба са специални за мен.

Нека феновете имат малко повече търпение. Ние, българите, не сме от най-търпеливите. Искаме нещата да се случат от днес за утре. Трябва време във всяка една сфера. Има доста примери, които да се дадат. Единият от тях е Локомотив Пловдив и Бруно Акрапович. Гонеха го, феновете не го искаха, но президентът застана зад него. Нека бъдем по-търпеливи и да подкрепяме отборите си“.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ