Браян Кордоба: В ЦСКА оформяме едно хубаво футболно семейство

7 Dni Sport29.01.2024
ЦСКА, Браян Кордоба

Централният бранител на ЦСКА – Браян Кордоба, даде обширно интервю пред колегите от „Дспорт“, което говори за настоящия си престой в столичния гранд. Колумбиецът увери, че той и колегите му се подготвят на най-високо ниво, за да триумфират с титлата на България още през този сезон.

Браян, вече половин година си в ЦСКА, феновете харесват играта ти, но мисля, че все още не знаят кой наистина е Кой е Браян Стивън Кордоба Бариентос. Как би им се представил?

-Мисля, че съм много скромен човек, смятам се за много трудолюбив, знам какво искам да постигна. Тренирам по най-добрия начин, за да бъда винаги на 100 процента на терена и затова винаги да изпълнявам нарежданията на треньора и така се уча все повече всеки ден, което е най-важното.

От доста години феновете на ЦСКА жадуват за титла. Каква е твоята преценка след 20 мача в първенството този сезон. Колко близко и колко далеч сте от шампионската титла?

-Смятам, че това, което правим тук на предсезонната подготовка, ни помага да се подготвяме по най-добрия начин за това, от което се нуждаем. Ние сме отбор, който играе с много интензитет и динамика, както показахме в мачовете до момента през сезона и вече работим по най-добрия начин, за да постигнем тези резултати. Както казваме в Колумбия, ние се оформяме като едно хубаво футболно семейство..

ЦСКА е първият ти клуб извън Колумбия, липсва ли ти Южна Америка и какво мислиш за Европа и България?

-Да, да, ЦСКА е първият ми отбор в Европа, но съм играл в много международни мачове в Копа Либертадорес, Копа Судамерикана, но тези турнири са много, много по-различни. Мисля, че тук футболът е много по-интензивен. Там обаче имаме по-малко почивка. И да, с течение на времето свиквам все повече и повече към обстановката. Затова и постепенно започвам да се съревновавам с най-добрите играчи, което е най-важното за мен. Освен това, аз вече усещам, че свиквам с тукашната култура. А българският футбол, както ви казах, е много интензивен, а има някои отбори, които играят малко като в Южна Америка. Аз свиквам с него, но го правя постепенно, полека-лека.

Твоят прякор е Шерифа, защо те наричат така?

-Наричат ме така, защото аз обичам да съм лидерът, който командва от защитата. В момента вече завършвам курсовете си по английски език, за да мога да общувам по-добре със съотборниците си, въпреки че някои съотборници ме разбират доста добре. Аз винаги обичам да водя защитата, както прави един добър лидер.

По-опасни ли са нападателите в България в сравнение с тези в Колумбия и каква е разликата между тях?

-Както казах, в Колумбия, а и като цяло в Южна Америка, леките нападатели обичат да си сменят позициите, но има много и някои по-здрави нападатели, които може да се изправят срещу теб. Тук нападателите може би са малко по-здрави физически, но слава Богу, преминах през всичко това и въпреки че в България футболът е по-физически, аз съм свикнал да играя срещу много талантливи и велики играчи в Южна Америка и тук се адаптирам много по-добре.

В момента се намираме в период на зимна подготовка, в контролите до момента не успявате да победите. Влияе ли ти това на теб и на отбора или важни са официалните мачове?

-Така да се каже, мисля, че тези предсезонни мачове също са важни, защото помагат на треньора да види представянето на всеки един от играчите. Въпреки това, както казах в началото, ние работим по най-добрия начин и мисля, че ще направим много, за което да се говори след това, защото този отбор е отдаден и искаме да постигнем големи неща с клуба.

Има ли нещо в България, с което не можеш да свикнеш?

-Не, не, когато пристигнах за пръв път, мисля, че храната беше малко по-различна от тази в Южна Америка и ми трябваше време да свикна, но с времето, когато и съпругата ми дойде тук при мен, мисля, че ще свикна и вече опитах много нови неща от България.

Коя е любимата ти българска храна?

-Не знам как му е името, но има един хляб, който се пълни с нещо, не знам точно какво, който ми харесва. Понякога, когато спечелим, нашите директори ни носят подарък от този хляб и шунка. Не знам дали му знаете името, но аз не се сещам как се казва.

Рядко даваш интервюта, има ли конкретна причина за това?

-Не, не, това е решение на клуба. Аз вече съм на тяхно разположение и всеки път, когато медиите искат да се свържат с мен, винаги ще бъда на разположение.

Предполагам знаеш, че изиграхте последен мач на стадион „Българска армия“ в този вид преди реконструкцията. Сега ще играете на националния стадион, как мислиш, че ще ти се отрази тази промяна?

-На първо място, мисля, че е много хубаво да изиграеш последния мач на такава паметна сцена, стадион с толкова много история и толкова много паметни мачове. Въпреки това, мисля, че на другия стадион също ще бъде приятно. Мисля, че ще се получават добри мачове, защото е много по-голям и мисля, че можем да покажем много добър футбол, което е нещото, което искаме да направим.

Нека се върнем на идването ти в ЦСКА? Как взе това решение и какво знаеше за България и отбора преди това? С кого говори, с когото се съветва за трансфера?

-В Колумбия имаше скаут от ЦСКА и мисля, че на последния предсезонен мач в колумбийското първенство про мен дойде човек, който ми беше много близък и ми каза, че искат да говорят с мен. В този последен мач се представих по най-добрият начин и мисля, че това беше последната стъпка, за да стигна до тук. Тук имаше колумбийци като Марселино Кареасо, по това време в отбора беше и Браян Морено. Попитах ги за клуба и те ми дадоха много добра обратна връзка. Така ме накараха да искам да дойда в този велик клуб, разказаха ми за историята и какво им е липсвало миналия сезон, за да станат шампиони, когато са изпуснали титлата за една точка. Това наистина привлече вниманието ми.

Има ли нещо, по което България да се доближава до Колумбия, не само във футбола, а и в живота?

-Е, да, в Колумбия има много трудности, има много лоши неща, които виждаме и ние, и хората отвън. Мисля, че в България животът е много по-спокоен, но в Колумбия има много много места, които също са много спокойни, това вълшебни места, които са чудесни за посещение със семейството. Истината е, че Колумбия е много красива държава и далеч не е това, което виждате по филмите за нея.

В отбора има футболисти от Колумбия и други държави от Южна Америка, с кого си най-близък в отбора?

-Разбирам се много добре с Майкъл Естрада, тъй като пристигнах в отбора заедно с него и отседнахме в един и същи хотел. Аз общувам много с него и това е много важно, защото той е много важен играч, футболист, който е играл на Световното първенство и за мен това е много важно и удовлетворяващо.

Кои са най-хубавият и най-лошият момент за теб с ЦСКА до момента?

-Не мисля, че съм имал най-хубав момент досега, а най-лошият ми момент беше може би, когато получих рецидив поради мускулно натоварване. Всеки футболист иска да играе постоянно и аз тренирам по най-добрия начин, за да играя. Може би контузията ми повлия много зле. Нямам най-добър момент, защото знам, че мога да дам много повече и затова се подготвям да се раздавам на 100% и да помогна на отбора си, което е най-важното.

Научи ли вече думи на български език, можеш ли да ни кажеш нещо на български?

-Да, научих как е „Благодаря“, „Добър ден“, „Добро утро“, „Мерси“, „Да, ти“. Знам малко думи, но може би и българите са научили малко испански и ни разбират.

Имаш ли приятели в други отбори от българското първенство?

-Да, познавах се с един централен защитник на Берое, който вече не е в Берое. Там дойде Себастиан Вила, с когото не сме приятели, но ми е сънародник, той също е от Колумбия. Надявам се, че в някакъв момент ще мога да си поговоря с него. Също така, от Локомотив Пловдив, отборът на черно-бели райета, познавам централния защитник Сегура. С него сме играли заедно в един клуб в Колумбия, така че понякога си разменяме по няколко думи.

Имаш ли любим играч, идол, на когото искаш да подражаваш?

-Да, много харесвам Тиаго Силва, който въпреки възрастта си все още е в елита на футбола, защото разполага с големи лидерски качества, той обича да излиза напред и да играе с топката, правейки го добре, затова много харесвам Тиаго Силва.

Автор: Веско Вълчев / „Дспорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ