Григор Димитров победи Мартон Фучович и се класира за втори кръг на Australian Open

7 Dni Sport16.01.2024
Григор Димитров,

Григор Димитров имаше нужда от обрат, но все пак постигна победа с 4:6, 6:3, 7:6(1), 6:2 срещу Мартон Фучович в първия кръг на турнира от Големия шлем – Australian Open. Двубоят между двамата продължи три часа и половина. Унгарецът имаше превес в мача само през първия сет, когато Димитров допусна 19 непредизвикани грешки. Във втория сет Фучович беше равностоен на българина, но в крайна сметка се пречупи.

Във втория кръг в Мелбърн шампионът от Бризбейн Григор Димитров ще се изправи срещу победителя от двойката Себастиан Офнер (Австрия) – Танаси Кокинакис (Австралия).

Това бе четвърта среща между Димитров и Фучович, а унгарският тенисист водеше с 2:1 успеха в досегашните три мача.

Двубоят не стартира добре на българина, който допусна пробив в първия гейм след непредизвикани грешки и слаб начален удар, и изостана с 0:2. Фучович отрази две точки за пробив на Григор Димитров и стигна до нов пробив срещу българина в седмия гейм, за да се откъсне с 5:2 в първия сет. Последва много оспорван осми гейм, в който Димитров отрази два сетбола и спечели подаването на противника при петата си точка за пробив, намалявайки изоставането си на 3:5, но в крайна сметка унгарецът стигна до успешното 6:4.

Григор Димитров пак изостана с пробив в началото на втория сет при 1:2, но бързо овладя колебанията, изравни и спечели четири поредни гейм, повеждайки с 5:2. Фучович намали за 3:5 преди българският тенисист да изиграе категоричен сервис гейм за край на втората част при 6:3 и изравняване на сетовете.

Третата част започна равностойно и при 2:2 Димитров стигна до четири точки да пробив, но унгарецът спечели подаването си за 3:2 и след това дръпна с 4:3. Григор Димитров все още изпитваше проблеми при втори сервис, но спаси две точки за пробив и изравни за 4:4. След спасена точка за пробив от Мартон Фучович и успешен сервис гейм за българина се стигна до поредно равенство 5:5 и впоследствие 6:6. Първата ракета на България бе категоричен в тайбрека, който започна с минипробив и завърши при първия си сетбол за 7:1 точки и обрат до 2-1 сета след продължилата час и 13 минути трета част.

Димитров спечели първия гейм в четвъртия сет, отразявайки точка за пробив за 70-ия в света Фучович. Българинът вече стоеше по-добре на корта и осъществи ключов пробив за аванс от 3:1, а с третия си пореден успешен гейм поведе с 4:1. Мартон Фучович намали, но последва гейм на 0 за Григор Димитров и преднина от 5:2, след това той реализира първия си мачбол при сервис на унгареца и триумфира в двубоя.

Григор Димитров – Мартон Фучович 4:6, 6:3, 7:6(1), 6:2

Първи сет

Григор Димитров допусна две непредизвикани грешки, които доведоха до три последователни шанса за пробив в полза на Мартон Фучович. Последва форхенд в аут, предоставил ранен брейк на световния №70. Фучович затвърди ранно направения пробив и поведе с 2:0 след сервис гейм на 0. Григор Димитров се наложи да отразява две възможности за пробив, които се откриха пред Фучович при 15:40. Българинът успя да се справи в заплетената ситуация и да спечели следващите три последователни точки, за да намали изоставането си в първия сет – 1:2. Мартон Фучович оцеля в шестия гейм. Унгарецът успя да отрази две възможности за пробив, до които достигна Димитров. Българинът с много добра атака на мрежата и успешно воле стигна до 40:30. В следващото решаващо разиграване българинтъ изпрати топката в мрежата. След това пред Димитров се отвори нова възможност за пробив, но той изкара бекхенда си в аут. Дори първата двойна грешка на Фучович в мача не помогна на Григор да стигне до пробив и да изравни резултата, а унгарският тенисист поведе с 4:2. Кошмарът за Григор Димитров продължи в седмия гейм, когато българинът отново допусна много неточности и непредизвикани грешки, а това доведе до втория пробив в мача за Фучович, който поведе с 5:2. Григор Димитров върна един пробив и намали своя пасив за 3:5. Българинът стигна до три възможности за пробив при сервиса на Фучович при 40:0. Унгарецът успя да ги неутрализира и да изравни резултата за 40:40. Последваха два сетпойнта за Фучович, които той не успя да реализира. Димитров стигна до нова възможност за пробив, която пропиля, но петият брейкпойнт в осмия гейм бе реализиран от Григор, който направи резултата – 3:5. Димитров успя да спечели своето подаване и да направи резултата 4:5. При втората възможност да затвори сета на свой сервис, Фучович не пропусна да го стори. Унгарецът стигна до нови два сетбола при 40:15 и с много силен сервис успя да затвори първия сет 6:4. Григор Димитров допусна 19 непредизвикани грешки.

Втори сет

Григор Димитров спечели първия гейм във втория сет. Българинът поведе с 40:30, след което се стигна до дълго разиграване, което Димитров завърши с успешна атака на мрежата и по този начин спечели първия гейм във втория сет. Димитров допусна ранен пробив и във втория сет. Българинът сервираше при 1:1, когато Фучович много добре го размина за 15:0, а след това Григор направи непредизвикана грешка за 0:30. При 15:30 последва нова непредизвикана грешка за 15:40, а след това при атаката по правата Григор извади топката в аут и предаде третия гейм. Фучович поведе с 2:1 с пробив. В четвъртия гейм Фучович допусна две непредизвикани грешки, пращайки топката в аут, а Димитров стигна до две възможности за пробив при 40:15. Григор запази концентрация и търпение в следващото разиграване, при което в крайна сметка Фучович изпрати топката в мрежата за 2:2. Димитров направи нов пробив, за да поведе с 4:2 и по този начин спечели три поредни гейма във втория сет. Българинът имаше нужда от пет брейкпойнта, за да успее да спечели гейма. Двамата направиха няколко много атрактивни разигравания, в които имаха разменен успех. Все пак по-концентрираната игра на Димитров и сечените му бекхенд удари извадиха от равновесие съперника, който допусна повече неточности и загуби подаването си за 2:4. Последва убедителен сервис гейм на Григор Димитров на 0 и по този начин серията от последователни геймове спечелени от българина се увеличи на 4 за 5:2 във втория сет. След отлично изигран сервис гейм Димитров спечели втория сет с 6:3.

Трети сет

Първият гейм в третия сет продължи над шест минути, но Фучович успя да го спечели. Унгарецът се възползваше максимално от разрешената пауза от 25 секунди между сервисите. Димитров не прецени волето си на мрежата и даде шанс на съперника да го размине за 0:30, но последваха три отлични начални удара – 40:30. Максималният риск от основната линия на Фучович му помогна да вкара гейма в дюс, но българинът успя да изравни резултата – 1:1. Унгарецът бе много стабилен на своя сервис и поведе с 2:1, но на няколко пъти се забави с допустимото време за изпълнение на начален удар, без обаче да получава предупреждение. Григор изравни на 2:2 след безупречно подаване без излишен разход на енергия. В петия гейм Димитров стигна до четири възможности за пробив, но Фучович успя да удържи подаването си и да поведе с 3:2. В осмия гейм на втория сет Гришо трябваше да спасява две възможности за пробив, които се откриха пред неговия съперник. Димитров успя да спечели подаването си, въпреки че направи две двойни грешки и изравни резултата – 4:4. Пред Димитров се откри нова възможност за пробив в деветия гейм при 40:30 за българина, но унгарецът отново успя да се измъкне и да поведе с 5:4. Двамата тенисисти спечелиха подаванията си и се стигна до тайбрек при 6:6. Димитров направи ранен минипробив, след като Фучович прати топката в аут от бекхенд. Григор бе убедителен на свой сервис и поведе с 3:0. Унгарецът намали изоставането си за 1:3, но след това направи нова непредизвикана грешка, пращайки топката в аут за 1:4. Димитров поведе с 6:1, а след това Фучович от форхенд прати топката в аут, за да спечели Гришо тайбрека със 7:1 точки и да поведе в сетовете.

Четвърти сет

Фучович взе по-дълга почивка между третия и четвъртия сет, като се прибра в съблекалнята. Двамата спечелиха първите си геймове в началото на четвъртия сет – 1:1. Димитров поведе с 2:1, а в четвъртия гейм унгарецът имаше сериозни проблеми и Григор успя да осъществи ранен пробив. Димитров направи много добър ретур-уинър, за да поведе с 30:0, а след това българинът стигна до три брейкпойнта – 40:0 след нова великолепен ретур. Фучович направи ас за 15:40, но унгарецът след това допусна нова непредизвикана грешка и по този начин Димитров поведе с 3:1. Григор Димитров затвърди пробива си и поведе с 4:1. Веднага след това бе извикан физиотерапевт на корта, за да бъде оказана помощ на Фучович, който започна да получава крампи. При 5:2 за Димитров, Фучович сервираше за оставане в мача, но допусна нов пробив, с което Димитров спечели мача с 6:2.

Автор: „Дспорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ