Българските спортни успехи през 2023-та година

7 Dni Sport01.01.2024
Wizards Kings Basketball

2023 година бе изключително успешна за българския спорт. Александър Везенков стана MVP на редовния сезон в Евролигата и стигна до НБА, Григор Димитров направи най-силния си сезон от 2017 г., а Националният отбор по шахмат за жени стана Европейски шампион.

Александър Везенков

Спортист номер 1 на България за 2022 г. изпрати още по-успешна година. Българинът бе избран за MVP на редовния сезон в Евролигата и изведе Олимпиакос до финала в надпреварата. Везенков се превърна в едва втория български баскетболист в НБА след Георги Глушков.

Шахмат

Българският национален отбор по шахмат за жени стана Европейски шампион на 20-ти ноември на шампионата в Будва.

През август цяла България следеше представянето на Нургюл Салимова на Световната купа по шахмат за жени в Баку, където българката завърши в крайна сметка втора. През ноември става Европейска шампионка с отбора на България на първенството в Будва. Страхотната година за Салимова завърши с 4-то място на Световното първенство по ускорен шахмат в узбекистанския град Самарканд.

Белослава Кръстева спечели бронзовия медал на Световното първенство по шахмат за младежи и девойки до 20 години в Мексико Сити. Тя бе част и от националния отбор на България по шахмат, станал Европейски шампион.

Алберт Попов

На 27-и февруари Алберт Попов се качи на подиума на старт от Световната купа по ски алпийски дисциплини за първи път в кариерата си. Това се случи в Палисейдс Тахо. Така Попов се превърна в първия българин с класиране в челната тройка в алпийските ски от Петър Попангелов през 1984 г.

Григор Димитров

Григор Димитров направи най-силния си сезон от 2017 г. като особено последните няколко месеца бяха впечатляващи. Той стигна до полуфинал на Мастърса в Шанхай, където победи Карлос Алкарас, а впоследствие в Париж се класира за финала след победи над Даниил Медведев, Хуберт Хуркач и Стефанос Циципас.

Владимир Зографски

Най-добрият български ски скачач Владимир Зографски постигна огромен успех, след като спечели Лятната гран при верига по ски скокове. Това постижение е още по-впечатляващо като имаме предвид, че в България няма действаща шанца.

Художествена гимнастика

Боряна Калейн стана първата българка от Мария Петрова през 1994 г. с Европейска титла в многобоя. Това се случи на шампионата в Баку. На Световното във Валенсия 23-годишната гимнастичка взе два сребърни медала – на бухалки и лента. Печели отборната титла с България на Европейското и Световното (след 30-годишна пауза).

Стилияна Николова спечели бронзовия медал в многобоя на Европейския шампионат. Към това добави сребро на топка и бронз на лента. Взе бронз на топка и на Световното. Печели отборната титла с България на Европейското и Световното (след 30-годишна пауза).

Ансамбълът спечели абсолютна Европейска титла 33 години след последната. Възпитаничките на Весела Димитрова помогнаха за спечелването на отборната титла на Европейското и Световното, но не взеха медали и това доведе до промени в състава.

Петър Мицин

2023 г. определено бе незабравима за Петър Мицин, който спечели три златни медала (200, 400 и 800 метра свободен стил) на Европейското първенство за юноши и девойки в Белград. Той стана Световен рекордьор за юноши на 400 метра с време 3:44.31. Стана Европейски шампион на 400 метра свободен стил на шампионата до 23 години, а на Световното за юноши в Нетаня, Израел стигна до златото на 400 метра и до среброто на 800 метра.

Йоана Илиева

Йоана Илиева спечели първото отличие за България от Световно първенство в женската сабя, след като завърши трета на планетарния форум в Милано.

Национален отбор по минифутбол

Българският национален отбор по минифутбол стигна до ¼-финалите на Световното първенство, където бе спрян от Азербайджан.

Ивет Горанова

Олимпийската шампионка от Токио направи поредната си силна година. Тя спечели сребърни медали от Европейските игри и Световното първенство.

Карлос Насар

Щангистът постави световни рекорди за мъже и юноши (до 20 години) в изтласкването на Световната купа в Доха през декември. През април стана и Европейски шампион в категория до 89 килограма.

Калина Бояджиева

Калина Бояджиева спечели Европейската титла в олимпийското таекуондо при жените и девойките през 2023 г. Тя взе и бронз от Европейските игри.

Сестри Стоеви

Стефани и Габриела Стоеви спечелиха златните медали на турнира по бадминтон на Европейските игри в Полша.

Хавиер Ибаньес

Боксьорът стана шампион на Европейските игри в категория до 57 кг. Освен това спечели и златен медал от Европейската купа в Будва.

Борба

На Европейското първенство родните борци спечелиха 3 златни медала чрез Едмонд Назарян, Мими Христова и Юлияна Янева. България си тръгна с общо 11 отличия от шампионата.

На Световното в Белград българите достигнаха до три бронзови медала – Мими Христова, Рамазан Рамазанов и Семьон Новиков, който спечели първата квота за Олимпийските игри в Париж.

Автор: „Дспорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ