Чепаринов на 0,5 т. от Карлсен на световното по ускорен шах

7 Dni Sport28.12.2023
397359113_122145670142008488_4132668048260136527_n

Иван Чепаринов е само на 0,5 точки от Магнус Карлсен в класирането, след като и във втория ден на световното по ускорен шах в Самараканд не допусна загуба. Българинът е шести в подреждането, като е в група от 13 играчи, които имат 6,5 точки. Карлсен, Владимир Федосеев (Словения) и Янжи Ю (Китай) имат по 7.

Чепаринов победи с белите Максим Вашие-Лагрев (Франция) в първия си мач от втория ден. След това направи ремита с Данил Дубов (Русия) с черните, с Таймур Раджебов (Азербайджан), отново с черните, и с индиеца Сантош Вигит с белите.

Нургюл Салимова допусна две загуби във втория ден и е пета в турнира при дамите. Тя падна от китайката Жинер Жу с черните и от рускинята Анастасия Боднарук – отново с черните. Взе победи над Ханим Балажаева (Аз) и Зарина Нургулиева (Каз). Така има 6 точки, а лидер е Боднарук със 7. С по 6,5 са индийката Хъмпи Конеру и китайките Мо Жай и Жиер Жу.

Гросмайстор Антоанета Стефанова е на 16-о място в класирането с 5,5 точки. Тя направи реми с белите с французойката Полин Гишар, след това отново подели точка с черните срещу Гюлрухбегин Тохиржанова (САЩ), победи с белите Назерке Нургали (Каз) и накрая завърши реми с китайката Жонги Тан с черните.
Младите ни надежди Гергана Пейчева и Надя Тончева са една до друга в класирането – 63-а и 64-а, като и двете имат по 4 спечелени точки.

Тончева започна с успех с белите над Ана-Мая Казарян (Нид), след това падна от Назерке Нургали с черните, после надви рускинята Татяна Гетман с белите и накрая падна от испанката Ат Матнадзе Буяшвили с белите.

Пейчева започна със загуба от Зарина Нургилаева (Каз) с белите, падна и от Сарвиназ Курбонбаева (Узб) с черните, след което записа 2 победи – с белите над Надира Надиржанова (Узб) и с черните над Татаня Гетман.

Първенството завършва утре и в петък и събота е това по рапид.

Автор: „24 часа“

Снимка: От Официалната Фейсбук страница на „Българска Федерация по Шахмат 2022“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ