Трите златни хода на Ел Президенте, които ще направят ЦСКА шампион, струват няколко милиона

7 Dni Sport25.12.2023
ЦСКА - Лудогорец, Отбор

ЦСКА изпусна да отвори голяма разлика пред Лудогорец във временното класиране на Първа лига. „Армейците“ загубиха злополучно с 0:1 в директния сблъсък на стадион „Българска армия“, макар и съперникът да не ги надигра. След паузата двата отбора отново ще се вкопчат в люта битка за златните медали. Тази година обаче в уравнението се включва и бойкият Черно море. Илиан Илиев изгради солиден колектив и селекцията му ще е фактор напролет.

ЦСКА има спешна нужда от класни попълнения на три поста, ако иска да е конкурентноспособен и най-вече да печели големите дерби мачове. „

Опорен халф

Амос Юга е единственият типичен за тази позиция играч в Борисовата градина. Неговите лидерски качества са безспорни. Добър е в защита, макар че е бавен и срещу по-бързи нападатели изнемогва. В атака дава по някой отличен извеждащ пас през няколко мача. Но до тук. Амос е „Бос“, но няма класата на един Якуб Пьотровски от Лудогорец, който прави разликата в редица мачове в Делиормана. ЦСКА трябва да търси подобен тип футболист. Емануел Шакич определено още не може да се впише, а други полузащитници с подобни функции липсват. Един след друг няколко треньори на 31-кратния шампион използваха преквалифицирани бекове като Жеферсон и Тибо Вион. След това и Марселино Кареасо беше върнат назад, но той не разполага с нужната физика за „хеви метъл“ футбол и здрава преса, каквито Нестор Ел Маестро желае да изповядва. Освен всичко друго Юга лесно си вади картони, а ако се контузи, ЦСКА остава без никаква алтернатива. Заговори се, че Жанио Бикел може да се завърне в отбора. Дали обаче „червените“ биха могли да се борят за титлата с него или просто трябва да се отдели известен финансов ресурс за попълнение от сериозна класа? Важното е, че се търси подобен тип играч.

Ляв бек

Цяла есен столичният гранд изкара без Брадли Де Нойер. Очаква се той да се завърне за първите кръгове от шампионата, но няма да е изкарал пълноценна подготовка. Нидерландецът е приличен футболист за родните стандарти. В Лудогорец, а дори и Левски обаче имат по-класни алтернативи. Дори да е напълно здрав, Де Нойер често се увлича напред и оставя пробойни в защита. През неговата зона навлизат съперниковите крила, които често остават и един на един срещу вратаря Густаво Бусато. Алтернатива на Де Нойер бяха Тибо Вион, който никога не е играл като ляв бек в кариерата си, и Шакич. През месеците април и май ЦСКА ще играе при много сгъстен цикъл от важни мачове. Очакванията да го изкара успешно без солидно попълнение в лявата зона на защита са несериозни. Сейни Санянг дори не бива да се включва в уравнението, защото не е футболист на нужното ниво за ЦСКА. В Сепси още потриват ръце, сещайки се за него.

Офанзивен халф

Средата на терена е ключът и „червените“ имат нужда от подсилване на офанзивната мощ там. Тобиас Хайнц започна вихрено сезона, но проблеми извън терена доведоха до спад във формата му. На „Армията“ трябва да вземат спешни мерки. Нека не се допуска идентична ситуация като с Греъм Кери, който решаваше мач след мач, но в даден момент главата му започна да бъде другаде, а седмици наред нямаше кой да го замени. Отборът изпита сериозни затруднения в създаването на голови положения през последните мачове. Не бива да бъдат винени единствено нападателите. В големи периоди от срещите те бяха изолирани или принудени да се връщат много назад, за да получат топката. Без креативен полузащитник, който да „връзва“ играта, няма как да се получи. Откритието на есента вероятно е Джонатан Линдсет. Столичният гранд обаче има нужда от още класа в тази зона. Миналия сезон се оказа злополучен с една изпусната дузпа, която лиши ЦСКА от дългоочакваната титла. Сега обаче Лудогорец изглежда по-силен, а Черно море също ще бъде фактор в борбата. В Борисовата градина трябва да положат повече усилия през зимния трансферен прозорец, за да излязат с едни гърди напред преди финалната права.

Автор: „Nostrabet.com“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ