Разсекретявам информация, която си заслужава: Има ли фуросемид в ороцетама от Сидни

7 Dni Sport23.12.2023
Image_9704383_500_0

Отново ни изхвърлят от олимпиадата след три положителни проби, връщат само Цагаев

Фуросемидът се оказва ахилесовата пета на родните щанги. За втори път след Сеул той удря здраво и на олимпиадата в Сидни. Преди нея Иван Абаджиев смята, че е открил доста силно оръжие във възстановяването – българското лекарство ороцетам. То е на основата на оротовата киселина. Тя подпомага възстановяването на кръвните клетки и производството на нови такива. Друг доказан факт е, че е мощен прекурсор на В-12 и фолиевата киселина, а оттам и на синтеза на желязо. Подпомага спирането на разрушителните процеси в черния дроб.

И с него тръгваме за олимпиадата в Сидни. За да ни изхвърлят за втори път от игрите.

Турнирът стартира с дебюта на женските щанги на олимпиада. Както се и очаква, варненката Изабела
Драгнева-Рифатова триумфира с историческата титла. Тя финишира със 190 кг двубой, като остава на 5 кила от себе си американката Тара Нот и индонезийката Раема Лиса Ромбевас.

На следващия ден след жените започват и мъжете. В категория до 56 килограма роденият в България Халил Мутлу чупи всичките си световни рекорди и завършва първи с двубой от 305 кг. Втори след него се нарежда олимпийският ни шампион от Барселона Иван Иванов. Шуменецът е на 12,5 кг от титлата, но изпреварва китайците Ву Вейшион и Жан Ксианксиан, които са на 5 кила от него.

Сливенецът Севдалин Минчев се преборва за бронз в категория до 62 кг в „битката на грамовете“. Николай Пешалов е първият олимпийски шампион за Хърватия, но след него Леонидас Сабанис (Гърция), Минчев и беларусинът Генадий Олешчук завършват с абсолютно еднакъв двубой. Сабанис е с 260 по-лек от Минчев и става втори, а българинът е само със 120 грама по-ниско лично тегло от Олешчук и се качва на стълбичката.

Започват обаче проблемите. Докато Гълъбин Боевски се качи на подиума заедно с Георги Марков при 69-килограмовите, скандалът вече е наличен. С минимална стойност над разрешената фуросемидът се оказва фатален за Изабела и Иван. Боевски и Марков правят невероятно шоу за публиката. Георги стартира изхвърлянето със световен рекорд от 165 кг, като подобрява постижението на Гълъбин от световното в Атина през 1999 г. В изтласкването обаче спира на 187,5 кг, а в третия си опит Боевски тласка 196,5 кг, за да счупи собствения си рекорд и така да спечели титлата. Двубоят на Гълъбин е 357,5 кг, колкото и на световното. Марков е втори, а Сергей Лаврионов от Беларус остава трети.

Веднага обаче идва тежкият удар. И пробата на Севдалин Минчев е положителна. По това време международната федерация има правило, че при три провалени теста се изхвърля отборът от състезанието.
Обстановката е революционна. Националите пеят „Боят настана“ в олимпийското село, а Иван Абаджиев е на легло със сърдечна криза. Спешно пристигат негови роднини, които живеят в Австралия, за да го успокояват.

Единствен Гълъбин Боевски запазва спокойствие. Просто не е пил от това, което дава старши треньорът, и няма съмнения за пробата си. Вечният бунтар и Георги Марков станаха единствените, които запазиха медалите си от олимпиадата в Сидни в щангите.
Доста нетрадиционно действа БОК, който по това време се оглавява от Иван Славков. На олимпиада не важат правилата на международните федерации, а хартата на МОК. Първи стъпки тогава прави и арбитражният съд в Лозана, който има специално звено на олимпиадата, като нашите завеждат дело. И го печелят. Навреме единствено за категорията, в която участва Алан Цагаев – до 105 килограма. Изгарят Пламен Желязков и Георги Гърдев, които са едни от най-силните в света.

Автор: „24 часа“

Снимка: „168 часа“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ