Развързвам си езика: Фуросемидът остави 2 от 7 планирани Олимпийски титли в Сеул

7 Dni Sport22.12.2023
Screenshot 2023-12-22 at 20.03.14

Отказана сделка със СССР ли ни изхвърля за първи път от олимпиада

Фуросемидът е забранено вещество, което се използва в спорта за прикриването на използването на анаболни стероиди. Точно то води до най-големия скандал в историята на щангите в историята. Който завършва дори с изхвърлянето на националния ни отбор от олимпиадата в Сеул. И от планираните 7 титли остават само две – на Севдалин Маринов и Борислав Гидиков.

Причините така и остават неизвестни. Според Иван Абаджиев е заради отказана сделка със СССР за подялба на титлите. Нашите са в невероятна форма и бият руснаците вече редовно. Независимо че са загубили Наим Сюлейманоглу, който избяга в Турция. Сделката била оферирана в Токио, където Иван Абаджиев е завел отбора на аклиматизационен лагер и се пътува едва ли не за всяка категория. Според едни дошла от Никола Моллов, един от ръководителите на световните и българските щанги. Според други директно от президента на международата федерация Готфрид Шодъл.

Според някои разкрити документи на ДС още преди олимпиадата е имало притеснения за представянето ни в Корея. Домакините имали свръхмодерна лаборатория, а при нас имало бунтове на лекари, които били забравени при премирането. За това алармират няколко агенти в донесенията си преди началото на игрите.

Първата категория е на 18 септември. И Севдалин Маринов троши всички рекорди в категория до 52 килограма. В крайна сметка печели златото с двубой от 270 кг, на 10 повече от представителя на домакините Чун Бун-Кван и на 12,5 пред китаеца Хе Жонкиан. Маринов е един от спортистите, които едва се промъкват до олимпиадата заради възродителния процес и е бил на специално наблюдение от страна на ДС.

На следващия ден подвига му повтаря и Митко Гръблев при 56-килограмовите. Невероятен двубой от 297,5 кг и ново злато. Оксен Мирзоян е на цели 5 килограма от българина.

Идва категорията на Наим, който е непобедим. Троши всички рекорди и завършва на 30 килограма пред Стефан Топуров. Невиждана разлика при 60-килограмовите.

Идва обаче първият удар. В пробата на Гръблев е отрит фуросемид, и то в количества, все едно ги е взел в деня на състезанието или поне предния, което не е логично. При подобно използване препаратът би му навредил, а не помогнал. Решението е взето с 3:2 в медицинската комисия на МОК, като решаващ е бил този на представителя на СССР. Митко губи медала, а Мирзоян вече е шампион. Среброто и бронзът отиват в Китай.

Това обаче не спира Ангел Генчев да разпори категория до 67,5 кг. 362,5 кг двубой, невиждано чудо до момента. Йоаким Кунц от ГДР е на 22,5 кг разлика от българина на второто място. А представителят на СССР Израел Милитосян на 25.

Борислав Гидиков взема златото при 75-килограмовите с преднина от 15 кг пред Инго Щайнхофел от ГДР. Трети става Александър Върбанов, който е с тежка контузия в коляното.

Идва 24 септември и на подиума трябва да излезе легендата ни Асен Златев в категория до 82,5 кг. Титлата е ясна. Предварителната заявка на българина е с 27,5 кг по-голяма от тази на представителя на СССР Израил Арсамбаков. „Два часа преди състезанието дойде новината, че сме отстранени заради втора положителна проба на Ангел Генчев. Беше много трудно да приема това“, призна Златев.

И втората проба е с фуросемид и отново с голяма концентрация. Генчев крие медала си под един мост в олимпийското село и категорично отказва да го върне на МОК, за да бъде връчен на Кунц. В крайна сметка го придумват да го направи.

Освен Златев от олимпиадата са спрени Иван Чакъров, Румен Теодосиев, Стефан Ботев и Антонио Кръстев. От тях е трябвало да бъдат избрани трима. Вероятно Чакъров и Теодосиев щяха да се борят за титлата при 90-килограмовите, а предварително е ясно, че няма кой да спре Ботев при 110-килограмовите. През последния месец Кръстев не давал резултати, които да го доближат до Александър Курлович и е било най-вероятно той да не излезе на подиума.

Реално Златев е най-ощетеният български щангист
в историята. Той би трябвало да е първият трикратен, а защо и не четирикратен олимпийски шампион в щангите. След титлата му от Москва идва бойкотът на социалистическите страни в Лос Анджелис, скандалът в Сеул и накрая пропуска и Барселона.

Съдбата на двамата дисквалифицирани е различна. Гръблев като състезател на „Левски“ остава на служба в пожарната, като неотдавна се пенсионира.

Генчев от своя страна, яден на целия свят, се замесва в скандал след скандал. Попада и в затвора. Изненадващо преди световното първенство в Истанбул през 1994 г. тогавашният наставник на националите Йордан Иванов му подава ръка и го включва в състава. И след дълго отсъствие стана бронзов медалист в категория до 70 кг. Интересното е, че тогава цялата тройка бе българска. Победителят Федил Гюлер от Турция всъщност е Филип Асенов от Асеновград. Той постави световен рекорд от 350 кг. Втори след него бе Йото Йотов с 345, а Генчев остана с бронз с 340. На пресконференцията, като разбраха кой е срещу тях, всички журналисти забравиха за първите двама в категорията. След това дойдоха отново неприятности. Цялата история на Ангел Генчев бе направена и в документален филм.

Българите не бяха единствените щангисти, хванати на олимпиадата в Сеул. Андор Шани от Унгария загуби сребро в категория до 100 килограма заради станозолол, или анаболен стероид. Със същото изгоря и сънародникът му Карман Ченгери. Станозололът бе причината и за най-големия скандал в историята на олимпиадата – отнетата титла и световен рекорд на канадеца Бен Джонсън в спринта на 100 метра в атлетиката.

Испанецът Фернандо Мариача бе заловен със стимуланта пермолин на олимпиадата. С фуросемид като нашите изгоряха джудистът от Великобритания Керит Браун, който е с отнет бронзов медал, и борецът от Афганистан Али Дад. Имаше и две положителни проби в модерния петобой – на испанеца Хорхе Кесада (пропанол) и австралица Александър Уотсън (кафеин).
Скандалът в Сеул е фатален и за Иван Абаджиев. Той е уволнен от националния отбор, дори му забраняват да работи. Той се завърна в спорта чак през 1997 година, за да се забърка в следващия скандал.

Автор: „24 часа“

Снимка: „168 часа“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ