Радослав Янков за битките в световния елит, завръщането на домашните писти, цените и сезона

7 Dni Sport19.12.2023
Радослав Янков,

Най-добрият български сноубордист Радослав Янков даде ексклузивно интервю пред Дарик радио и dsport от Италия, след като спечели първите си точки за Световната купа.

Той вече се състезава в Кареца, а след това и в Кортина д’Ампецо, където отпадна на четвъртфиналите.

„Добре съм. Да, сезонът стартира. В Кареца не успях да реализирам потенциала си, но в Кортино това се получи. За малко не ми стигна да вляза в първата четворка – само 15 стотни от секундата, но съм доволен, защото успях да направя нелошо каране и в квалификациите, и във финалните си спускания, така че мисля, че нещата са на прав път“, започна Янков, който е в Кронплац и скоро тръгва за Давос, Швейцария.

„Да, след Кортина, направихме няколко тренировъчни дни в Кронплац и след това пътуваме за Давос. Нов състезание, ново място за световния елит. Състезанието е на 23 декември и след това се прибираме за коледните празници, за да си починем малко“, каза сноубордистът.

„Не съм наясно, не съм карал на тази писта. Не сме имали състезания там, поне аз не съм участвал. Имам бегла представа за пистата като наклон. Надявам се, че ще са добри условията там. Както знаете, българин подготвя пистата там – Виктор Дичев, така че съм сигурен откъм кондиция, пистата ще бъде на ниво. Надявам се и метеорологичните условия да са добри, тъй като го дават да падне нов, естествен сняг. Ще видим и това, когато отидем на място“, говори Янков за предстоящото състезание в Давос.

Той коментира сложните условия за подготовка и липсата на сняг в изминалите месеци: „Да, но условията са за всички. Подготовката започна трудно, защото нямаше сняг, нито естествен, нито изкуствен, тъй като беше доста топло времето през септември и октомври, но накрая завършихме с нелош подготвителен лагер в Швеция, където температурите бяха много благоприятни и там успяхме да наваксаме доста и се получи ползотворен лагер“.

Относно треньора си Георги Атанасов, сноубордистът възкликна: „Да, от Кареца не беше толкова доволен, но от Кортина отчетохме добър старт, добра стъпка. Това си е престижно, добро класиране, аз съм доволен, той – също“.

Радо Янков говори и за Световната купа по сноуборд в Пампорово, която предстои на 20 и 21 януари: „Да, наистина ще е голямо събитие. Вълнувам се още отсега. Там съм израснал, там са ми едни от първите стартове, за мен е много сантиментално място, мога да го нарека вкъщи. Нямам търпение да участвам на тези купи и се надявам условията да бъдат благоприятни, да има достатъчно сняг и да станат страхотни състезания“.

„Разбира се, че има, винаги има място за отличия, но нещата се променят, динамични са. Появяват се нови състезатели и не винаги можеш да бъдеш на 100% в световния елит. Опитвам се да бъда там, правим всичко по силите. Опитваме да сме в крак с модните тенденции – с екипировката, с условията. Опитваме да сме на ниво с големите отбори, които имат преимущество в това отношение. Визирам алпийските отбори, алпийските нации. Имат много повече курорти, имат сняг отрано и са облагодетелствани в това отношение. Ние се опитваме това, което сме изградили досега като опит, да се борим с най-добрите нации. Мисля, че успяваме и се надяваме, че и занапред ще бъде така“, каза той за целите и очакванията си.

„Разбира се, че има. Има много млади момчета, които навлизат на световната сцена. Доказателство е, че ветераните още са на едно много добро ниво, защото в Картина тримата, които бяха на почетната стълбичка, бяха с обща възраст над 100 години. Единият е на 43, другият е на 38 години, така е опитът играе голяма роля в нашата дисциплина. Аз също вече съм на 33, събирам опит и ще мога да се боря и срещу младите, да показвам добри резултати и да продължавам да ги показвам“, коментира конкурентите си българинът.

„Чувствам се, че съм научил доста, но излизат нови и нови неща. Екипировката се променя с всяка изминала година и това ни кара да се лутаме и да тестваме някакви новости в тази екипировка. Това доста усложнява нещата, но то е за всички. Човек никога не е достатъчно научен, винаги има какво да научи, но увереността в годините се повишава и така трябва да бъде, защото на много от пистите сме карали не веднъж и два пъти. Много от състезанията се провеждат на места, където ежегодно, традиционно се провеждат и това също ни помага в доброто каране“, анализира усещането си за своето представяне той.

Радо Янков коментира и цените в зимните курорти: „Ако трябва да съм честен, цените навсякъде са се повишили. Във всяко едно отношение, и откъм ски лифт, и откъм карти, и откъм настаняване. Абсолютно, инфлацията е навсякъде. Не си спомням колко беше картата при нас, но мисля, че беше нещо от сорта на 90 евро. Разбира се, има доста повече писти в самия курорт, от които човек може да се възползва, но наистина цените са се завишили навсякъде, като това затруднява и нас заради бюджета“.

„Да, живот и здраве, след Давос пътуваме обратно към България и живот и здраве за Бъдни вечер трябва да сме си вкъщи. Радвам се, че ще мога да бъда вкъщи и да прекарам този миг с любимите си хора“, каза Янков, чиято дъщеричка скоро става на 1 година.

„Пожелавам си да бъда здрав, това ми е достатъчно. Когато си здрав, всичко е постижимо и нещата се получават“, завърши Радослав Янков, което е сред елита на световния сноуборд.

Автор: Инес Павлова / „Дспорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ