Държавата вдига таксите за хазарт, за да си осигури 200 млн. лева, ще повлияе ли това на футбола и спорта?

7 Dni Sport18.12.2023
payimage-600258

Таксите за хазартни дейности ще бъдат увеличени между 2 и 4 пъти и по този начин държавата ще си осигури 200 млн. лева за бюджета за 2024 година. Това стана ясно от изказване на Министъра на финансите Асен Василев пред депутатите по време на бюджетната комисия, чието заседание се проведе в неделя.

Депутатите разгледаха на второ четене проекта за държавен бюджет за следващата година, като почти всички текстове са одобрени. Очаква се бюджетът да бъде приет до Коледните празници.

Парламентарните групи ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС предложиха завишение на таксите по Закона за хазарта. Така за поддържане на лиценза за организиране на хазартни игри ще се събира еднократна такса в размер на 300 000 лева и променлива част от 20 на сто върху разликата на стойността на залозите и платените печалби.

Скача и основната такса за поддържане на онлайн залагания. Тя ще е 400 000 лева. Остава размерът на променливата част.

За издаване и поддържане на лиценз за игри с игрални автомати за 5 години се събира еднократна държавна такса в размер на 75 000 лева, когато игрите са организирани в населени места с до 500 000 жители и в размер на 150 000 лева за останалите селища.

Мотивите на вносителите са, че тези такси не са променяни от десетина години.

Тепърва ще стане ясно дали тези законови промени ще рефлектират пряко върху футбола и спорта, тъй като голяма част букмейкърите отделят сериозни средства за спонсорства на клубове, федерации и отделни спортисти.

Автор: „Дспорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ