Стана ясна програмата на България в Лигата на нациите, мачовете са тежки

Словения - България, Волейбол, Мъже, Отбор

Българският национален отбор по волейбол за мъже ще играе срещу САЩ, Канада, Франция и Нидерландия в първата седмица от Лигата на нациите в края на май 2024 година, потвърдиха от БФВолейбол в петък.

България научи окончателните си 12 съперника при мъжете и при жените, срещу които ще играе в Лигата на нациите през следващите сезон. Шестото издание на турнира е последен шанс за някои тимове, включително българските, да спечелят олимпийска квота за Игрите в Париж. Пет места ще бъдат разиграни.

Националният тим на България за жени ще се изправи срещу Нидерландия, Италия, Франция и Япония. Двубоите ще се изиграят в Турция между 14 и 19 май.

По-рано през седмицата от Международната волейболна федерация (ФИВБ) обявиха континентите, държавите и част от градовете, които ще приемат предварителните групи и финалите догодина.

От съперниците, които се паднаха на мъжкия тим на България, отпадна единствено Сърбия. Докато жените избегнаха Канада, Турция и сребърните медалисти от Световното първенство – Полша. От ФИВБ направиха промени и по отношение на домакинствата, като турският курорт Анталия за момента няма да приеме срещите от ВНЛ 2024.

Отборите ще играят 12 мача – 3 групи по 4 срещи. След провеждането им седемте най-добри тима в крайното класиране от всеки пол ще се класират за финалите във ВНЛ, както и страните домакини. Заключителният етап при дамите е между 20-23 юни, а при мъжете – 27-30 юни. Датите са съобразени и с началото на Летните олимпийски игри в Париж.

Групи на мъжкия национален отбор на България – ВНЛ 2024:
Първа седмица (21-26 май) – Турция: САЩ, Канада, Нидерландия и Франция;
Втора седмица (4-9 юни) – Япония: Полша, Словения, Германия и Иран;
Трета седмица (18-23 юни) – Любляна, Словения: Куба, Турция, Италия и Аржентина.

Групи на женския национален отбор на България – ВНЛ 2024:
Първа седмица (14-19 май) – Турция: Нидерландия, Италия, Франция и Япония;
Втора седмица (28 май-2 юни) – Арлингтън, САЩ: САЩ, Сърбия, Германия, Република Корея; Трета седмица (11-16 юни) – Хонконг, Китай: Тайланд, Доминиканска Република, Китай и Бразилия.

Автор: БТА


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ