Сметките за Лудогорец в Европа – може ли да се стигне до класиране на база картони?

7 Dni Sport12.12.2023
Лудогорец - Интер, Лига Европа,

Лудогорец посреща Нордселанд в последен мач от груповата фаза на Лигата на конференциите. Срещата е в четвъртък в Разград, а победа гарантира на българския шампион участие в Европа и след Нова година. Мачът обаче ще е изключително тежък, а загубата с 1:7 в Дания със сигурност ще тежи на българите.

В другия мач Фенербахче е домакин на Спартак Търнава. Лудогорец обаче има шанс не само да се класира напред, а и да завърши на първо място в групата, което ще спести един етап от турнира. Какво обаче трябва да се случи и каква е ситуацията към момента?

1 Нордселанд 17:6 10
2 Лудогорец 10:11 9
3 Фенербахче 9:11 9
4 Спартак Търнава 3:11 1

На практика сложните сметки ще дойдат, ако Лудогорец успее да спечели мача срещу Нордселанд, а същото стори и Фенербахче срещу Спартак Търнава. Тогава и двата отбора ще изпреварят датчаните, но ще са с равни точки и трябва да определят кой ще завърши на първо място.

Трябва да отбележим, че в Турция Фенербахче спечели с 3:1, а в България Лудогорец победи с 2:0. Това обаче не означава нищо, тъй като според правилата на турнира голът на чужд терен не помага на Лудогорец в тази ситуация. Това означава, че мачът помежду им е равен – 3:3.

Така на следващо място като критерий на УЕФА идва головата разлика. В момента Лудогорец има 1 гол повече от Фенербахче и поради тази причина е втори във временното класиране. Какво обаче ще се случи при вариант, в който Лудогорец победи Нордселанд с 1:0, а Фенербахче спечели срещу Спартак Търнава с 2:0. Разбира се същото важи и за 2:1 и 3:1 и подобни резултати. Става въпрос за резултат, който би изравнил напълно головата разлика на двата отбора. Тоест при 1:0 за Лудогорец и 2:0 за Фенербахче головата разлика на двата тима ще стане абсолютно равна 11:11.

Какъв е следващият показател и дали може да се стигне до броене на картони?

Следващият показател са повече отбелязани голове във всички мачове. Той не решава нищо, защото при сценарият от по-горе двата тима имат еднаква голова разлика.

Така стигаме и до показател 6 в регулацията на УЕФА. Той гласи, че по-предно място заема отбора, който е отбелязал повече голове на чужд терен. Ето тук нещата ще приключат в полза на Лудогорец. „Орлите“ реализираха 4 гола на чужд терен – по един в Дания и Турция и 2 в Словакия. Фенербахче записа 1 гол в Дания и 2 в Словакия – тоест с един по-малко от Лудогорец. Така, дори при изключително изравнени показатели, няма как да се стигне до 8-мото условие за класиране – именно дисциплинарните точки. Те се отчитат като всеки червен картон носи 3 наказателни точки, а всеки жълт картон 1 наказателна точка.

Любопитното е, че и при 7-мия показател за класиране би имало паритет между двата отбора. Той е свързан с победите на чужд терен, които са по 1.

По този показател Лудогорец до момента е по-зле, тъй като футболистите на „орлите“ са получили 16 жълти картона срещу само 9 за играчите на Фенербахче.

Другите сметки?

Всъщност всички останали сценарии са доста по-прости от гледна точка на Лудогорец. При положение, че българският шампион не успее да победи Нордселанд ще трябва да стиска палци на Спартак Търнава да направи чудо в Турция, което на практика е малко вероятно.

Автор: Веско Вълчев / „Дспорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ