Алберт Попов е „Спортист на София“ за годината

7 Dni Sport11.12.2023
Алберт Попов,

Скиорът Алберт Попов е „Спортист на София“ за 2023 година. Алпиецът е първият носител на званието в дебютното издание на анкетата.

Слаломистът събра 29 т. и изпревари със 7 т. наредилата се на второ място сабльорка Йоана Илиева, трета с общо 12 т. остана шахматистката Антоанета Стефанова.

Попов заслужи признанието с първия си подиум в Световната купа по алпийски ски при третото място на слалома в Палисейдс Тахо и с 15-ата позиция в крайното класиране за дисциплината през сезона. Алберт прави първи стъпки на ски и първи тренировки по пътя към световния елит по склоновете на Витоша в зимен център Алеко.

Йоана Илиева спечели бронз на сабя от Световното по фехтовка в Милано, което бе първи медал от световно в историята на българската женска фехтовка и стана европейска шампионка до 23 г. от Будапеща. През 2020 г. тя бе лице на инициативата „София – европейска столица на спорта“.

Антоанета Стефанова бе капитан на шахматния тим на България, грабнал европейската отборна титла за жени в Будва (Черна гора)

В класирането следват Боряна Калейн (с два сребърни медала от Световното първенство по художествена гимнастика за жени във Валенсия и спечелена олимпийска квота за Париж 2024), Белослава Кръстева (с бронз на Световното по шахмат за девойки до 20 г. в Мексико сити и злато с отбора на България на Европейското за жени в Будва, Черна гора), Тервел Замфиров (световен шампион по сноуборд за младежи в паралелния гигантски слалом в Банско и със сребро от отборния гигантски слалом на Европейския олимпийския младежки фестивал в Италия) и Александър Николов (заслужил сребро в Италианското волейболно първенство с тима на „Кучине Лубе Чивитанова“, капитан на младежките национали, спечелили бронз на Световното в Италия и със силна дебютна година в мъжкия национален отбор, Александър е роден в Тур, Франция, но от малък израства и тренира в Левски София.

Дебютното издание на анкетата бе организирано експериментално сред авторитетните спортни журналисти членове на Медийния съвет към Българския олимпийски комитет. Всеки от тях посочи своята тройка, като за първо място се даваха 5 т., за второ 3 и за трето 1 т.

Най-много първи места събра Алберт Попов – 4, Йоана Илиева и Антоанета Стефанова са с по две челни позиции и Боряна Калейн с една.

Ето и пълният списък на получилите гласове и точки в първата в историята анкета за „Спортист на годината на София“

1. Алберт Попов (ски) 29 т.
2. Йоана Илиева (фехтовка) 22
3. Антоанета Стефанова (шахмат) 12
4. Боряна Калейн (художествена гимнастика) 9
5. Белослава Кръстева (шахмат) 4
6. Тервел Замфиров (сноуборд) 3
7. Александър Николов (волейбол) 2

Церемонията по награждаването ще се състои в сградата на Столична община на дата, съобразена със състезателната и тренировъчна програма на призьорите.

Автор: „24 часа“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ