Краят на една ера: Великите мачове на стадион „Българска армия“

Стадион "Българска армия"

Стадион „Българска армия“ е една от емблематичните футболни арени в България. Домът на ЦСКА през годините е ставал свидетел на множество паметни мачове, които са записани със златни букви в историята на „армейците“.

Стадионът в сегашния си вид съществува от 1967 г., но на мястото, на което се намери съоръжението, има стадион още от 20-те години на XX век. На него се помещават клубовете АС-23 и Чавдар София, а от 15 февруари 1948 г. стадионът е собственост на Септември при ЦДВ.

През годините стадионът сменя няколко имена – първо носи името „АС-23“, след това се казва „Чавдар“, а между 1950 – 1952 г. носи името „Народна войска“. През 1952 г. арената е наречена „Народна армия“ – име, което се запазва до април 1991 г., когато съоръжението е преименувано на „ЦСКА“.

Сегашното си име „Българска армия“ стадионът в „Борисовата градина“ получава през 1993 г. и се казва така и до ден-днешен.

На него са играли легенди не само на ЦСКА, но и на българския футбол като цяло – Христо Стоичков, Петър Жеков, Димитър Якимов, Георги Димитров, Иван Зафиров, Георги Велинов и още, и още. Начело на ЦСКА са били светила в българското треньорство като Димитър Пенев, Аспарух Никодимов, Манол Манолов и много други.

Макар ЦСКА да е рекордьор по титли в България – 31, за мнозина от феновете на отбора най-паметни ще останат мачовете на ЦСКА в Европа – сцената, на която „армейците“ нямат аналог сред останалите български клубове и неслучайно са наречени „убиец на европейски шампиони“.

До момента ЦСКА се е изправял срещу четири действащи европейски клубни шампиони, като в три от случаите първенецът на Европа е детрониран.

Първата жертва е Аякс през 1974 г. (2:0 и 0:1). Следва Нотингам Форест през 1981 г. (1:0 и 1:0) и Ливърпул през 1982 г. (2:0 и 0:1). През 2005 г. ЦСКА отново срещна Ливърпул, който малко по-рано бе победил Милан в епохалния финал в Истанбул. „Армейците“ не успяват да надвият мърсисайдци, но защитават своята чест и тази на България, побеждавайки Ливърпул с 1:0 насред „Анфийлд“ с гол на Валентин Илиев.

Вярно е, че мачовете срещу европейските шампиони на българска земя ЦСКА изиграва на стадион „Васил Левски“, чийто капацитет е доста по-голям от този на „Армията“.

Въпреки това, домът на „червените“ помни някои невероятни мачове в Европа, без които историята на ЦСКА в европейските клубни турнири нямаше да бъде такава, каквато е.

Ето и пет от емблематичните мачове на ЦСКА в Европа, играни на стадион „Българска армия“:

ЦСКА – Байер Леверкузен

В първите години на новия век Байер разполага с невероятен отбор, който през 2002 г. дори играе финал в Шампионската лига. Три години по-късно „аспирините“ в първия предварителен кръг за Купата на УЕФА. Германският тим е абсолютен фаворит, но това не спира ЦСКА, който хвърля бомбата, побеждавайки Байер с 1:0 като гост с гол на Йордан Тодоров. Очакванията са на реванша германците да си вземат своето и това се случва, но с негативен привкус за Байер, който получава топка в мрежата. Мурад Хидиуед хвърля в екстаз „Българска армия“, разписвайки се след центриране на Христо Янев и така подпечатва билета на ЦСКА за следващия етап от турнира.

ЦСКА – Ювентус

През септември 1994 г. „армейците“ се изправят срещу Ювентус в квалификациите за Купата на УЕФА. „Бианконерите“ разполагат с играчи като Джанлука Виали, Анджело Перуци, Дидие Дешан и младия Алесандро Дел Пиеро. Торинци повеждат в резултата на „Българска армия“ с гол на Серджио Порини в 35-ата минута, но в 43-ата Петър Михтарски изравнява.

Обратът е факт в 68-ата минута, когато вкарва Милен Радуканов. Ювентус обаче още не е казал своята дума и Дел Пиеро изравнява в 75-ата минута. Пет по-късно Михтарски отвоно вдига на крака трибуните на арената в „Борисовата градина“, носейки победата на ЦСКА с 3:2. Победа, която е отнета от „армейците“ заради нередовна картотека на герой Михтарски. Твърди се, че УЕФА получава информацията за това от българи, заради което ЦСКА губи служебно с 0:3.

ЦСКА – Линфийлд

По-младите фенове на ЦСКА е много вероятно да не знаят какъв е този отбор, но победата над него класира „армейците“ на първия им европейски полуфинал. Българският тим завършва наравно 2:2 в гостуването си в Северна Ирландия. На „Народна армия“ обаче „червените“ буквално стъпкват своя съперник по всички показатели в нападение. Победата е само с 1:0, като в герой за ЦСКА се превръща Димитър Якимов, който вкарва гол в 54-ата минута. Така ЦСКА се класира на полуфинал за КЕШ, където се разразява драмата с три мача срещу Интер Милано, последният от които е на „неутрален“ терен в Италия.

ЦСКА – Шахтьор Донецк

В зората на новото хилядолетие ЦСКА трябва да си пробива път за Купата на УЕФА през квалификации, като през сезон 2001/2002 г. първият съперник на „червените“ е Шахтьор Донецк. Украинците са в подем, като в редиците им личат имената на Генадий Зубов и Андрий Воробей. На стадион „Българска армия“ обаче трибуните виждат как „армейците“ смазват „миньорите“ с 3:0. Два гола за паметния успех вкарва Владо Манчев, а един добавя Любо Пенев. Реваншът в Украйна е изключително тежък и ЦСКА го губи с 1:2, но продължава напред в турнира и това още повече показва значението на успеха в България.

ЦСКА – Рода

През пролетта на 1989 г. ЦСКА стига до полуфинал за КНК, като до този етап от турнира „армейците“ достигат след драматични битки с Рода. Воденият от Димитър Пенев отбор трябва да се бори с грубите холандци, които опитват да превърнат мача в София в истинска касапница. Класата на триото в нападение на ЦСКА – Христо Стоичков – Любослав Пенев – Емил Костадинов обаче си казва думата, като с голове на Стоичков и Костадинов ЦСКА повежда и в крайна сметка печели мача с 2:1. В реванша в „Ниската земя“ ЦСКА губи с 1:2 (Стоичков отново бележи) и така спорът се решава с дузпи, при които Камата вкарва за „армейците“, а голмайсторът на Рода от първия мач – Мишел Буребах, пропуска и така ЦСКА продължава напред в турнира, където среща Барселона.

Няма да бъде коректно, ако не споменем и още няколко други велики евромачове на ЦСКА на „Армията“, които не завършват с победа за „червените“, но завинаги остават в историята на клуба.

Такива са мачовете с Милан, който на първи ноември побеждава „армейците“ с минималното 1:0, като точен е Филипо Индзаги, с Хамбургер, който разбива ЦСКА с 4:1 в „Борисовата градина“ през 1991 г. в 1/16-финал от Купата на УЕФА в мач, който се смята за най-посетеният сблъсък в историята на стадиона, като на него има над 30 000 души

Незабравими остават и мачовете с Блекбърн, в който ЦСКА губи с 0:3 до 65-ата минута, но с два гола на Емил Гъргоров и един Ангалдо Перейра стига до 3:3, и Парма, срещу който ЦСКА прави 0:0 у дома, а след 1:1 в Италия продължава към 1/16-финалите за Купата на УЕФА.

Различните фенове може да имат различно мнение за това, кои са най-великите мачове на ЦСКА на стадион „Българска армия“. Това е напълно нормално и в реда на нещата, но едно е сигурно – през годините ЦСКА превръща „Армията“ в истинска крепост не само в първенството, но и в евротурнирите и всеки един отбор, без значение какви футболисти има или колко трофеи е спечелил, е длъжен да се съобразява с армейците, когато стъпи в техния дом.

Автор: „ДСпорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ