Дори 40 градуса температура не е спряла европейските шампионки

IMG_2308

Състезателката по шахмат Виктория Радева, която бе част от националния отбор, спечелил историческа първа европейска титла за България на шампионата на Стария континент в Будва, бе приета от кмета на Пловдив Костадин Димитров. На събитието в Община Пловдив присъстваха още председателят на Общинския съвет Атанас Узунов и заместник-кметът на Пловдив по спорт, младежки дейности и социална политика Николай Бухалов, които изразиха възхищението си от постижението на Радева и нейните съотборнички. На срещата тя разкри, че е играла с 40 градуса температура, а след това са я закарали в болница. Това е и причината да пропусне последните срещи на отбора.

“Много съм щастлива да се прибера в Пловдив. Това е моят роден град, обичам си го много. Благодарна съм за подкрепата през годините. Шампионатът беше изключително оспорван. Както вероятно знаете, физически не бях добре и втората половина от състезанието не беше добре за мен. Имахме мач с Азербайджан в шестия кръг, който се наложи да играя с 40 градуса температура и повръщане, но получих подкрепа от останалите момичета и успях да го изиграя. След срещата ме заведоха в бърза помощ. За жалост, след това не успях да завърша последните няколко кръга. Щастлива съм обаче, че се преборихме с Грузия на финала. Еуфорията беше голяма, не можехме да повярваме. След цялата тази емоция, може да сме благодарни на хората, които ни подкрепят. Искам да отправя призив – имаме нужда от здрави семейства, които да изграждат млади и хубави хора“, заяви Радева.

Футболната легенда Петър Зехтински също изрази възхищението си от представянето на българския отбор по време на шампионата и обърна внимание на един конкретен ход на Виктория, при който в една от партиите тя е жертвала царицата, за да постигне мат.

„Пожертвах в началото две пешки, за да направя атака на царя. След това пожертвах коня и царицата. На това ниво рядко се виждат такива матове. Това е една от най-красивите ми партии, но тя идва след страшно много тренировки“, обясни 22-годишната състезателка.

Кметът на Пловдив Костадин Димитров също поздрави Виктория Радева и й връчи специален плакет и подарък.

„Обръщам се към Виктория с гордост, чест и голяма благодарност. Накара всички нас да се чувстваме горделиви за твоите успехи. Следим израстването ти от много малка и от мен можеш да имаш пълна подкрепа. Спортът е приоритет в нашата управленска програма. В последните години имахме ръст на нашите успехи. Аз самият се занимавам със спорт и съм наясно, че когато има благодарност и подкрепа за това, което правите, тогава спортистът има мотивация и сили, за да направи следващата крачка“, обърна се към Радева кметът на Пловдив.

Заместник-кметът Николай Бухалов пожела на 22-годишната състезателка да достигне до най-високото ниво в шахмата.

„Всички тук сме със страхотни впечатления и знаем, че рано или късно ще постигнеш най-значимото в шаха. Пожелавам й да е здрава и амбициозна и да достигне до най-високото ниво в шаха. Трябва воля и себеотдаване, защото по пътя има разочарования, но човек не бива да се предава“, заяви Бухалов.

Бащата на Виктория – Славей Радев не скри емоциите си и призна, че за него е било сбъдната мечта да чуе българския химн в чест на своето дете.

Автор: „Гонг“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ