Красен Кралев влезе бесен в „бТВ“: Представяте ли си с Борисов да не бяхме пуснали феновете на ЦСКА!?

7 Dni Sport18.11.2023
358473178_825669492455511_7131873478180681462_n

„Ясно е, че напрежението във футболните среди е стигнало връхната си точка, няма повече накъде. След като снощи беше извършен такъв погром в центъра на София, прераснал в улична война между фенове и полиция, нещата вече са извън предела на нормалното. Аз не одобрявам никакви форми на насилие и влизане в сблъсъци с органи на реда, всеки протестиращ има право да се изказва свободно и да иска оставки, но ръкопашните схватки с полиция са извън рамките на нормалното човешко възприятие“.

Това коментира пред „бТВ“ бившият министър на младежта и спорта Красен Кралев.

„Когато съм бил министър съм отговарял и съм взимал решения, сега като депутат работата ми е да задавам въпроси“, подчерта народният представител от ГЕРБ.

Кралев подчерта, че въпросът вече не е спортен и административен, а политически, защото има схватки и заплахи за сигурността на гражданите. И напомни, че по времето на ГЕРБ Борислав Михайлов подаде оставка, но след края на кабинета се отказа да се оттегли.

„Тогава поводът да се влезе в БФС беше корупцията в съдийството, после другото е било работа на полицията. Ние към онзи момент нашата работа я бяхме свършили. Актуалният въпрос обаче е можеше ли да бъде предотвратено кръвопролитието вчера. Аз мисля, че можеше. Вече няколко пъти насочвах вниманието към това как е взето решението да няма публика на мача, което според мен ескалира ситуацията“, смята депутатът от ГЕРБ.

Той напомни цялата сага от последната седмица къде ще е мачът и ще го има ли изобщо.

„Трябваше МВР и БФС да кажат ясно пред цялата общественост какви данни имат за готвени погроми на стадиона по време на самата среща. Ако са имали данни само, че ще се иска оставка, трябваше да се пусне публиката. Но ако са имали данни за ексцесии, за нахлуване на терена, за свастики и расистки лозунги, ракети срещу гостуващата публика, или дори за риск от загуба на човешки животи, то тогава решението е оправдано. Тези отговори трябва да бъдат дадени, аз вече питах няколко пъти. МВР има агенти във всички фракции и агитки, трябва да се каже какво са знаели“, категоричен е Красен Кралев.

Бившият спортен министър посочи и как в момента всички фенски фракции се разграничават и твърдят, че не са участвали вчера.

„Кой тогава е организаторът?“, попита той.

Кралев отказа да коментира трябва ли и МВР министъра да подава оставка, но припомни, че вътрешното ведомство вече е поело отговорност с оставката на заместника му.

Защо кметът разреши протест точно тогава и точно там?

„Трябва да чуем мотивите. Защо кметът разреши протест точно тогава и точно там. Можеше пред централата на БФС – феновете не искат оставката на националния отбор. Можеше да не се протестира пред стадиона, а пред централата. Самото разрешаване този протест да го има, да се съберат всички агитки там и да се очаква да е мирен, това е абсурд. Или не си подготвен, или си подведен. Как иначе ще го разрешиш? А той даже го подкрепяше този протест и после беше много изненадан. Всички хора, близки до спортните среди, знаят, че няма как. Аз смятам, че без да се изяснят мотивите, стадионът не трябваше да бъде затварян. Едно е политически протест, друго е когато събереш на едно място тежки и крайни ултраси. Ние не знаем МВР дали е общувало с кметството“, продължи политикът.

Кралев разкри, че УЕФА е имала допълнителни офицери през цялото време с полицията и ще има доклад на централата.

„Трябва да видим този доклад, в момента много се спекулира УЕФА и ФИФА какво ще направят. Какво щеше да се случи ако не се беше играл мача? Служебна загуба, нищо друго. Можеше да се играе в друга държава. Нямаше да има никакъв проблем. И тук е ролята на спортния министър. Той не носи пряка отговорност за организацията на срещата, но трябва да е лидер и медиатор. Там, където нямаш власт да вземеш решение, трябва да дадеш правилен съвет на институциите, които имат, за да се избегне кръвопролитието. Ако това се беше случило по наше време, Борисов щеше да ме е извикал и да е поискал да направя поне 30 срещи, за да изгладим отношенията и да знаем какво точно ще се случи“, категоричен е бившият министър.

Той напомни и подобен казус по време на пандемията, когато здравните власти са искали да се затвори стадионът за мач за Купата ЦСКА – Локо (Пловдив). „Аз тогава се възпротивих, Борисов изслуша аргументите ми и ги прие. И той реши да поемем отговорност феновете да влязат на стадиона. Представяте ли си да не бяхме пуснсали хиляди на стадиона, щеше да се случи същото като снощи“, категоричен е Кралев.

Лицензът на БФС

Той коментира и ситуацията с лиценза на БФС.

„Всички федерации трябваше да се прелицензират по новия Закон за спорта, който бяхме приели. Към датата за издаване на лиценза през 2020 г. БФС нямаше задължения. Ние започнахме проверка по едно първенство за юноши, което беше през 2015 по сигнал на вашия колега журналист Петър Нанев. По това време констатирахме, че има сума за връщане от БФС, но те обжалваха и се съдехме. До произнасяне на съда, задължението не е изискуемо. Категоричен съм, че лицензът е бил издаден спрямо законодателството. ММС сега пускат спекулации, ясно е защо ги пускат – защото от нищоправенето им сега се чудят как да си измият ръцете. И тръгват по пътя на Радостин Василев всичко да хвърлят на предишните. Но хората виждат кой какво е правил и това си е техен проблем“, обобщи той.

Годна ли е Арена „Бургас“?

Кралев коментира и че е изумен от твърденията на ММС около състоянието на съоръжението Арена „Бургас“.

„Аз съм изумен как е възможно човек, който е министър да дава толкова грешна и невярна информация на депутатите. Или е бил подведен от сътрудниците си или целенасочено е подвел депутата Антоанета Цонева. Според техния доклад залата не е годна за провеждане на състезания, оборудването не отговаря на световните стандарти, цената е много висока. Което са абсурдни твърдения. Арена „Бургас“ има 30 000 кв./м РЗП, построена е за 66 млн. лв. За справка Арена „София“, която е 20 00 РЗП е излязла над 90 млн. лв. В Бургас сме свършили много добра работа за тези пари“, подчерта той.

Кралев разказа и за писмото на шефа на „Академика“, според което има доклад, изпратен до министъра, в който ясно се посочва всяко едно пристигнало оборудване какви сертификати има.

„Как точно са установили, че не отговаря оборудването на изискванията, след като не са го разпечатали? Залата функционира, в доклада има опис всяка една настилка, която е поръчана къде се намира и в какво състояние е. Става въпрос за настилките, поръчвани през 2020-2021 г., когато е било ангажимент на моята администрация. Ние сме дали заявка за оборудване съгласно изискванията на всяка федерация. Разбира се, че има писта за лека атлетика, която ще бъде монтирана, когато има състезание. Директорът на дружеството твърди, че всички настилки са доставени, имат сертификат и отговарят на изискванията“, подчерта депутатът.

„Аз разбирам защо това министерство, вместо да си върши работата, защото програмите им са безобразни, не функционират, сега тръгва по този път. Да ровят нещо назад, за да оправдаят с нещо присъствието си там. А провеждането на състезания зависи от два фактора – колко пари ММС е дало за домакинства на международни състезания, има ли спечелени домакинства, първенства, купи… И вторият фактор са плановете за състезанията на спортния календар В момента пет зали се състезават за да спечелят състезание. Преди беше лесно – имаше само една зала във Варна и всички състезания бяха там. Но вече не е като преди – да няма избор и всички мачове да са на едно място. За да се играят състезания на дадено съоръжение, трябва инициатива от съответната федерация“, обясни Кралев.

Той подчерта, че залата беше отворена съвсем наскоро, а програмата на федерациите е готова за година напред, което е обяснение за липсата на състезания на този етап.

„Да, и в доклада на Академика се споменава за неравности на циментовата настилката, но също така пише, че те в момента се отстраняват. Но за да има монтирана писта, трябва да има състезание по лека атлетика – например. Не е дума срещу дума, хората, които отговарят за залата са направили проверката и са написали доклад на министъра, оттам нататък да си стиковат нещата с ММС. В сряда сме извикали в комисията в НС директорът на „Академика“, за да ни изясни как стоят нещата, защото хората в министерството очевидно не знаят“, каза още Красен Кралев.

Снимка: От Официалната Фейсбук страница на Красен Кралев


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ