СДВР: Безпрецедентно нарушавана на обществения ред, този протест не е сравним с никой друг

7 Dni Sport17.11.2023
Протест срещу БФС,

Столична дирекция на вътрешните работи даде пресконференция след вчерашната ескалация на напрежението между полиция и фенове, която доведе до сблъсъци – ранени и арестувани.

„Това бе безпрецедентно нарушаване на обществения ред със сериозна агресия и висока степен на риск. Няма сравнение с нищо друго. Този протест не може да го сравним с предишни минали протести“, заяви заместник директора на СДВР Стефан Иванов.

„Във вчерашата вечер задържаните са 33-ма. Имаме непълнолетни лица. 3-ма са за запаления бус, а другите за противообществени прояви от общ характер. Дали можеше да избегнем това нещо? Ние го избегнахме. Не бяхме ли предприели тези действия можеше да има жертви. Самият град щеше да пламне с доста щети“, допълни той.

Стефан Иванов описа и хронологията на събитията.

„Преди започването на заявения мирен протест, който бе заявен официално, предприехме множество мероприятия с цел локализиране на група от профила „краен фен“, с които предотвратихме организираното внасяне на доста голяма група пиротехника, боксове, метални палки и други забранени вещи и предмети. След започване на самото мероприятие в един даден момент протестиращите, без никаква предпоставка за техните действия от наша страна, агресираха до такава степен, до каквато – безпрецедентна агресия. Нашият кордон от полицейски служители на първа линия бе без предпазни шлемове и каски, без предпазно оборудване. Протестиращите започнаха да чупят пътна инфраструктура, павета, плочки, паркинг елементи, да увреждат частни автомобили, с което застрашиха живота и здравето не само на полицейските служители, а и на тях. Тежките предмети от втора линия падаха и на техните глави. След многократни предупреждения предприехме мерки за разпръскване на тълпата с цел опазване на живота и здравето на всички, които бяха на мястото. Водното оръдие, при него няма физически контакт между полицаи и протестиращи. След предупрежденията, нормалните граждани, които нямаха за цел да трошат, се оттеглиха. Група фенове от различни фракции на отборите, които са исторически враждуващи, започнаха да се оттеглят посока Васил Левски, както видяхте, запалиха полицейски бус, като част от лицата се насочиха към МС, чупейки всичко, което им попадне, в това число и витрини на министерството, запалиха кофи за смет. Същите се отправиха в заведение, където бяха и задържани. Има доста пострадали полицейски служители и протестиращи, които в момента… бройката е уточнена, но постоянно излизат допълнителна. Относно клиповете в социалните мрежи и медиите, за тези клипове ние сме се самосезирали и ще вземем мерки по дисциплинарния ред и ще инициираме прокуратурата, ако е нужно. Протестиращи, със запалени кофи за смет, атакуваха полицаи и цивилни автомобили“, заяви Стефан Иванов.

„Провокаторите се появиха, след като компактната група стана над 4000 човека. Имаше сериозно напрежение между тях и започнаха с вандалските прояви – хвърляне на предмети, бомба и т.н. Имаше информация за коктейли Молотов, нещата щяха да придобият необратим процес“, допълни той по темата.

Автор: „Дспорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ