Мач след цирк и по време на протест, над 10 000 фена пред стадиона

7 Dni Sport16.11.2023
България, Илиан Илиев

България излиза срещу Унгария в европейска квалификация, която ще остане в историята като един от най-скандалните моменти в историята на родния футбол. Ако не и най-скандалният. Началото на срещата на Националния стадион „Васил Левски“, която ще се проведе без публика, ще бъде даден в 19:00 часа с първия съдийски сигнал на поляка Даниел Стефански.

Мачът с унгарците ще се проведе при безпрецедентен безпорядък и скандали около провеждането му. Припомняме, че по програма стадион „Васил Левски“ трябваше да приеме двубоя. Ситуацията коренно се промени с препоръката от УЕФА срещата да бъде преместена в Пловдив пред празни трибуни. Последва безподобна сага около стадиона на Ботев Пловдив, като след няколко дни се взе решение, че „Колежа“ няма да приеме двубоя.

Вследствие на цялата бъркотия в даден момент дори се заговори за служебна загуба за България, изваждането ни от квалификационната група и задаващи се други санкции за целия ни футбол. После се появи вариант с Кърджали, след което УЕФА върна официално квалификацията в София, което обори твърденията от Българския футболен съюз, че мачът няма мърдане от Пловдив. Цялата неразбория доведе до серия подигравки от страна на унгарците, като звездата Доминик Собослай заяви, че не е изпадал в подобна ситуация – да не знае къде и дали ще играе даден мач, от първенството при U12.

След края на хаоса около локацията на домакинството ни, стигнал до Народното събрание, премиера, министерството на спорта, столичното кметство, СДВР и къде ли не, дойде време и за футбол, като мачът с маджарите довечера се явява дебют за наставника Илиан Илиев. Варненският специалист се зае с националния отбор в много труден момент, в който е централизирано огромното напрежение около родния футбол – след уволнението на Младен Кръстаич и на фона на липсата на победа от страна на „лъвовете“ през 2023 г.

Илиан Илиев със сигурност ще поправи грешката на своя сръбски предшественик – да залага на система с трима защитници, като по всяка вероятност трикольорите ще бъдат подредени в 4-2-3-1. Специалистът сподели вчера, че българският тим няма да внимава само за Собослай, а и за останалите унгарски звезди. Припомняме, че през пролетта маджарите ни треснаха с 3:0 на великолепния „Пушкаш Арена“, като де факто това беше единственият двубой от европейските квалификации, в който нашите бяха надиграни категорично.

Преди мача с унгарците около стадион „Васил Левски“ ще стане горещо заради протеста, който организират фенове на различни клубни отбори. От различни краища на България към София ще се стекат различни групи от футболни запалянковци, които ще протестират срещу управлението на Борислав Михайлов начело на Българския футболен съюз. По този повод се очаква в центъра на столицата да се събере и сериозно количество полиция.

България – Унгария

Вероятни състави:

България: Даниел Наумов, Виктор Попов, Валентин Антов, Алекс Петков, Антон Недялков, Илия Груев, Ивайло Чочев, Кирил Десподов, Филип Кръстев, Георги Русев, Мартин Минчев

Унгария: Петер Гулачи, Бендегуз Бола, Адам Ланг, Атила Шалай, Лоик Него, Адам Наги, Калъм Стайлс, Милош Керкез, Золт Калмар, Доминик Собослай, Мартин Адам

Автор: „Спортал“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ