Клубовете от efbet Лига се включват в прекрасна кампания

ЦСКА - Левски,

Българският футболен съюз, Българската професионална футболна лига и клубовете от Първа професионална лига се включват в информационната кампания за рака на простата.

Целта на кампанията е да се повиши информираността на обществото по отношение на рака на простатата, възможностите за диагностика и съвременно лечение, както и да се привлече общественото внимание към проблемите на пациентите, страдащи от това заболяване. Поставя се акцент върху личната отговорност на всеки мъж за собственото му здраве. Специалистите съветват мъжете над 50 години да преминават всяка година през профилактичен преглед с изследване на маркер в кръвта, като напомнят, че веднъж на 2 години това изследване се поема от НЗОК.

За да достигнат посланията на кампанията до възможно най-много мъже, организаторите залагат на най-популярния в света спорт – футбола. През ноември 16-те клуба, състезаващи се в Първа професионална футболна лига, ще излизат преди старта на мачовете от 17-ти кръг на първенството с тениски с логото (мустак – символ на глобалната борба с рака на простатата) и слогана на кампанията „Твоето здраве е твоя отговорност“. Те също ще се превърнат в посланици на инициативата през 2023 г. и ще насочат вниманието на мъжете към грижата за здравето им.

Всяка година ракът на простатата е сред основните причинители на смърт при мъжете. Статистиката сочи, че годишно над 1 млн. мъже по света получават диагнозата рак на простата, което е около 7,3% от всички новорегистрирани онкологични заболявания и над 14% от раковите заболявания при мъжете. Ракът на простатата е най-често диагностицираният рак в България през 2020 г. (13,7%) и е най-често срещаният рак сред мъжете (24,3%). През 2020 г. диагностицираните с това заболяване мъже у нас са 4 983.

Автор: „Гонг“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ