Министърът на спорта Димитър Илиев към Гриша Ганчев: ЦСКА едва ли ще има скоро нов стадион

7 Dni Sport03.11.2023
Министър Димитър Илиев,

Министърът на младежта и спорта Димитър Илиев коментира актуални теми, свързани с футбола, стадиона на ЦСКА и другите спортове.

Той разкри, че има подсигурени нови 3 200 000 лева за олимпийските спортове.

Министър Илиев сподели, че със сигурност ще има немалко забавяне около реконструкцията на стадион „Българска армия“ и към момента няма индикации за построяването на нов национален стадион.

„Има внесена жалба, което със сигурност ще забави проекта. Не е приятно, защото таман на стартовата линия беше застанал ЦСКА и сега пак се влиза в някакви процедури, които не се знае колко време ще траят. Ако искаме да забъркаме проблем в нещо, пращаме го в съда и оттам нататък започват да се точат понякога и с години нещата. Със сигурност ще има забавяне. Има общо дружество с ЦСКА. Надявам се бързо да се разрешат нещата, за да могат да стартират и тези процеси. Когато обаче се влезе в съда и се пускат жалби, процедурите са дълги“, отчая министър Илиев „червените“ фенове.

„Хоризонтът на нашето правителство не предполага построяването на нов национален стадион. Правим проучвания за къде е най-подходящата локация, колко би струвало и евентуално проектиране на такова съоръжение“, допълни министър Илиев.

„Едва ли има човек, който да не преживява, това което се случва в националния отбор. Проблемите са трупани в годините назад и решението няма да дойде бързо. Трябва да се работи в детско-юношеските школи, да се заложи да се развиват повече таланти и спортисти.

Във волейбола са наложили ограничение – максимум 5 картотекирани чужденци и максимум трима едновременно на терена. Това дава шанс на повече българи. Футболът също може да осмисли нещо в тази посока. Последният мач, който гледах на националите, със Северна Македония“, призна министърът.

„Държавата трябва да финансира всеки спорт. Във футбола е малко по-различно, защото повечето клубове са професионални и тогава има конфликти и не могат да бъдат финансирани. Не трябва да говорим само за футбол, а да кажем какво се върши и за другия спорт.

Успяхме допълнително да подсигурим 3 200 000 млн. лева за олимпийските спортове, които да дадем до края на годината“, каза още Илиев.

„За първи път младите ни състезатели, тези които участват в олимпийски спортове и са постигнали класиране на европейско или на световно ниво, ще получат премии.“

„Решен е проблемът с вдигането на тежести. Проблемът е в самата федерация, която имаше задължения към Министерството. След като направихме разсрочване на тези задължения, те получиха всичките си средства за подготовка, а за първи път от 2005 г. ще имаме домакинство на Европейско по щанги.

Когато егото на определени личности стане по-голямо от самия спорт, тогава проблемите и резултатът удря най-много тези, които най-малко заслужават. В шахмата вече има 5 федерации, вече 6. Тези хора не могат да намерят обединение и начин да седнат да се разберат. Винаги има дела, отнемане на лицензи, къде правомерно, къде не. Тук вина няма държавата, а шахматната общественост. Огромно желание имаме да ги обединим“, откровен бе спортният министър.

Автор: „БЛИЦ“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ