Позор преди финала на Световното първенство на Ивет Горанова: Мразя този спорт

7 Dni Sport28.10.2023
Screenshot 2023-10-28 at 10.20.59

Скандал се разрази след победата на Ивет Горанова в полуфиналите на световното по карате в Будапеща.

Утре олимпийската шампионка за първи път в кариерата си ще спори за титлата от първенство на планетата, след като в Мадрид 2018 и Дубай 2021 завоюва бронз.

Съперничка на Горанова ще е туркинята Туба Якън – четирикратна европейска шампионка отборно и индивидуално.

По пътя към финала в кат. 55 кг „кумите“ 23-годишната звезда от Долна Митрополия спечели 5 битки, като в последната сломи с 6:4 Анжелика Терлюга. Ивет водеше 5:4 минути и 17 секунди преди края, когато играта трябваше да бъде подновена. Времето обаче не започна да тече, двете си разменяха атаки и 31-годишната Терлюга първоначално спечели с 14:11.

От българския щаб подадоха контестация заради грешка с времеизмерването, която беше уважена и срещата бе подновена при 5:4. Горанова измъкна още една точка и надви Терлюга, която пак остана без световна титла.

В социалните мрежи Анжелика изригна с яростни нападки срещу Международната федерация по карате с настояването, че е жестоко ощетена. „Вие ми откраднахте финала и мечтата! Защо ме накарахте да се бия пак заради грешки на организаторите и съдиите? Защо ми причинихте това? Искам отговор“, възмути се звездата от Одеса, цитирана от колегите от „Телеграф.бг“.

И продължи: „Днес ЧЕСТНО спечелих всички двубои и този полуфинал срещу Ивет беше смешен! Всяка точка в тази битка беше справедлива. Тогава съдията ми даде победата, когато времето изтече. Никога не съм се чувствала толкова щастлива, колкото в този момент. Подготвях се за това от години!

Вложихме много усилени тренировки, за да спечелим най-накрая световното.

И после дойде несправедливостта, в която просто не мога да повярвам. Българската страна подаде протест, че е имало повреда на часовника по средата на битката. Тоест мълчаха цял мач и накрая, като загубиха, решиха да използват ситуацията с часовника. Ако бяха спечелили, щяха ли да постъпят така? Не мисля“.

Накрая Анжелика се обърна и към Горанова: „Когато подновиха двубоя, българската ми противничка бягаше в ъглите и не искаше да се бие повече. Трябва да живееш с това, Ивет. Така ли искаше да отидеш на финал? Нека всички замесени хора почувстват моята болка. И сега някой ще ми каже, отивай и се готви за мача за бронза! Но аз просто мразя този спорт! И сега вече не е нужно да разсъждавате защо карате не е олимпийски спорт. Къде другаде може да се случи такава ситуация?“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ