Илиана Раева получи орден „Стара планина“ от българския президент

Илиана Раева,

Президентът Румен Радев удостои с държавни отличия шестима българи за принос в различни сфери на обществения живот, науката, спорта. Церемонията се проведе в Гербовата зала на „Дондуков“ 2.

За заслуги в областта на спорта държавният глава Румен Радев удостои президента на БФХГ Илиана Раева с орден „Стара планина“ – първа степен, за изключително големите ѝ заслуги към Република България в областта на спорта.

Предложението за награждаването бе на бившия министър на младежта и спорта – Весела Лечева. Решението беше прието в деня, в който Раева празнува своята 60-а годишнина.

Пътят на Илиана Раева е осеян с множество победи – като гимнастичка, като треньор, като създател на първия частен спортен клуб по художествена гимнастика и шампиони, като треньор и старши – треньор в националния отбор по художествена гимнастика, а по-късно и като член на Управителния съвет, председател на Треньорския съвет и председател на БФХГ.

„Наистина бяха много развълнувана, защото напълно оценявам какво представлява този орден. Това е апотеоз в моя професионален път. Наистина е венецът на професионалния ми път. Това, което е много важно и искам да кажа е, че този орден нямаше да бъде на гърдите ми, ако не беше първо моето семейство, което през всичкия този път ме е обсипвало с любов и подкрепа, благодарение на което съм имала силата, вярата в себе си да работя и да отдам живота си на художествената гимнастика; ако не бяха моите колеги, с които се трудим от сутрин до вечер и които понасят всички човешки емоции по време на спортно-състезателния път. Огромна благодарност на тях – на семейството ми и на моите колеги. Посвещавам този орден на моето семейство и на моите колеги, на гимнастичките, разбира се, да не ги забравя, които печелят тези отличия, тези медали. Чувствам се като един много осъществен човек в своята професия“, каза Раева след награждаването”, каза Илиан Раева след награждаването.

„Този орден е апотеоз. Той съдържа в себе си всички медали спечелени до този момент мои – в като гимнастичка, и като треньор, и като президент на Българска федерация по художествена гимнастика. Всъщност той е олицетворение на целия ми път, затова тежи страшно много. В него има всичко – има много любов, много отдаденост, много труд, много болка, много трудности по пътя, много тежки моменти, много е специален, не . . . това е най-специалното отличие, което съм завоювала в живота си. Този орден ще бъде поставен в кабинета ми, където са снимките на моите треньори, на моите гимнастички, на треньорите, които са под мое ръководство последните години, на създателките на художествената гимнастика, които са моите мотиватори и моите вдъхновители . . . неговото място е там, той ще бъде винаги в този кабинет“, продължи президентът на БФХГ.

„Единствената ми мечта е всички, които са около мен, семейството ми, колегите ми, да са здрави, да има тази сплав и любов между нас, за да можем да продължим да работим в името на българската художествена гимнастика, което означава, че ще работим в името на страната, на родината. Невероятно е чувството да получиш орден за това, че си направил нещо за родината си. Наистина чувството е уникално“, допълни още тя.

За изключително големите му заслуги към Република България в областта на спорта, бе награден и Богдан Николов.

Автор: „ДСпорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ