Министър Димитър Илиев: Нов национален стадион ще струва между 360 и 520 млн. лева

7 Dni Sport20.10.2023
Министър Димитър Илиев,

Спортният министър Димитър Илиев коментира за колегите от „Спортал“ темата за нов Национален стадион. Той разкри, че инвестицията, която държавата трябва да направи, е между 360 и 520 млн. лева. Идеята е новото съоръжение да бъде с капацитет между 40 000 и 50 000 седящи места.

„За съжаление не мога да дам категоричен отговор кога ще имаме нов Национален стадион. Това е обект с много голямо обществено значение и голям финансов ресурс. Трябва да се подложи на голям обществен дебат – дали стадионът да се реновира, или трябва да се търси място в периферията на града, където да е достъпно и удобно. Това е дълъг процес. Хоризонтът на нашето правителство е 18 месеца. Ние вече правим проучване колко би струвало и къде би било най-подходящото място.

Към момента подготвям една презентация, която да покажа на Министерски съвет, където вече да се вземе решение по този въпрос. Не обичам празните думи. Инвестицията, която трябва да бъде направена, е между 360 и 520 милиона. Това е голям ресурс. Цената се определя на база седящо място. Стремим се към стадион между 40 000 и 50 000 места.

Така е позициониран Националният стадион, че когато има интересно събитие на него, градът е блокиран. Това пречи на гражданите. Има варианти, но няма как да предприемем действия, че да завършим едно такова съоръжение. Може да дадем опции, с които да се вземе най-ефективното и целесъобразно решение“, сподели министър Илиев, след което коментира и стадион „Българска армия“.

„Това, което знам, е че вече има разрешение за строеж. Оттук нататък нещата са в ръцете на клуба. Там е направено едно общо дружество, което се казва „Българска армия“ между „Сердика спортни имоти“ и ЦСКА. Държавата е апортирала имота, а от ЦСКА са се наели да построят стадиона за тяхна сметка.

Футболните клубове трябва да си търсят финансиране. Не е логично да помогнем на едни клубове, а на други – не. Основният проблем е, че футболните клубове са акционерни дружества. Те трябва да си търсят финансиране“, добави Димитър Илиев.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ