Димитър Кузманов: Ако държавата се грижеше за спорта, това нямаше да се допусне

7 Dni Sport13.10.2023
Купа "Дейвис", Димитър Кузманов

Националът за Купа „Дейвис“ Димитър Кузманов говори специално пред „Дспорт“ по горещата тема – провала на Sofia Open. Столицата ни получи златен шанс отново да приеме турнир от категория ATP 250, но единствената зала, в която можеше да се проведе надпреварата – „Арена София“, ще бъде ангажирана с евентуален балотаж на предстоящите местни избори в София-град.

Според Мико това нямаше да се случи, ако държавата се е грижила за спорта.

„Малко с късмет се уцелихме, защото пътувам за турнир в Италия от Испания. Има закъснение на полетите и се чуваме по трасето, в движение“, уточни Кузманов в началото на своето изказване.

„Разбрах още вчера следобед, че няма да има турнир в София, но трябваше да излезе първо в медиите. През последните два дни аз съм професионален спортист, но и член на УС на федерацията. Последните два дни бяха много интензивни за нас. ATP, която стои зад тениса, се свърза с БФТенис. Ние бяхме техен първи избор и приоритет с молбата да приемем турнира. Никой нямаше съмнения, че това нещо ще се случи. Въпреки краткото време, БФТенис има опит. Турнирът се организира седем поредния години. Единствената трудност, която срещнахме, беше предоставянето на залата. Проведохме среща и с министъра на спорта и наши главни политици, но не получихме съдействие от тях. Отказаха ни най-любезно да предоставят залата заради евентуалния балотаж. Зададохме въпрос дали преброяването не може да се извърши в друга зала – дадоха ни категоричен отговор. Изпуснахме страхотен шанс. Имаше сериозни преговори за завръщане на турнира изцяло в София от догодина“, продължи Мико Кузманов.

„Тези чувства (които изразих в социалните мрежи) ще бъдат в мен не само днес, но и следващите дни. Това е възможност, която не се предоставя лесно. Не само заради самата възможност, а цялостното отношение на държавата към спорта. С мен се свързаха много спортисти, за да изразят разочарованието си.

Виждам нотка на примирение и това е срамно. Една зала, която е построена с цел да приема спортни събития на първо място, ще бъде използвана за политически цели. Убеден съм, че не е правилно. Има и други зали. Ако държавата се грижеше за спорта, това нямаше да се допусне. В моя текст написах, че това може би е прецедент. В международните среди на тениса не могат да приемат, че това е причината да не можем да приемем този турнир“, каза още тенисистът.

Автор: Ирина Русева / „Дспорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ