Защо г-н министър!? Апокалипсис в Спортния тотализатор, масово напускат хора, останаха само роднини

7 Dni Sport10.10.2023
Министър Димитър Илиев,

Партийно-роднински назначения и липса на шефове на дирекции скоро може да блокират работата на тотото.

Основни дирекции стояли без ръководства, дори главният счетоводител е в предизвестие, алармират притеснени за бъдещето на Спортния тотализатор.

След поредното неуспешно управление – „Спорт Тото“ тъне в хаос, твърдят бивши и настоящи служители, пожелали да останат анонимни. Те разказаха пред нас колоритни подробности от случващото се в дружеството под управлението на новия директор Георги Тарлеков и изразиха опасения, че тотото е пред разпад под ръководството на министър Димитър Илиев..

Един от основните проблеми бил липсата на качествени управленски кадри във вторият ешелон на управлението, а именно директорите на дирекции. Оказва се, че повече от половината от приоритетните дирекции в Централно управление са останали без директори поради различни причини и как изобщо функционира Тотализатора към днешна дата е загадка.

Една от най-важните – финансово-счетоводната дирекция, скоро също щяла бъде „обезглавена“, защото  главният счетоводител е в предизвестие.

Това, опасяват се работещите, може да се окаже последен пирон в ковчега на държавното предприятие с 66-годишна история.

Според източниците ни, основен проблем е липсата на адекватна финансова експертиза. Не по-малко неглижиран стоял и въпросът с останалите дирекции, при които също се отчита отсъствие на кадри – правна, административна, ИТ, търговска, аналитична и още много други изключително съществени за съществуването и функционирането на дружеството звена.

Имало проблем дори на съвсем битово ниво – например с автопарка и поддръжката му, което било постоянна пречка за навременното зареждане и изпълняване на основните задачи на голяма част от служителите.

Подобно било и състоянието на дирекциите по страната. Регионалните директори в по-голямата част от тях са наскоро назначени от предходните управляващи по партийно-роднинска линия, подозират работещи, според които новите шефове масово нищо не разбирали от бизнеса и нямали нито професионални компетенции, нито опит и квалификация, което правело изпълнението на основните дейности на редовите служители изключително тежко и непосилно.

На много места имало и проблеми с подновяването на договорите на контрагентите, което може да доведе до сериозни пропуснати ползи на БСТ – дружеството, което е основен източник на финансиране на Спорта и в частност на ресорното министерство.

Служители, част от които са избрали да напуснат Българския спортен тотализатор, алармират и, че източник на демотивация на редовите работещи – както в централно управление, така и в дирекциите в страната, било заплащането. Възнагражденията на служителите не са били актуализирани повече от година и половина. Нямало и никакви индикации за актуализиране на заплащането въпреки гръмките обещания от страна на ръководството на министерството за това при смяната на ръководството на БСТ.

„Цялостното състояние на Дружеството на всички нива е в особено тежка управленска и административна криза. По нищо не личи новият директор да има сериозен и професионален екип за управление, опит и необходимите знания и умения  за да се справи с тези нелека задача. Най-честият му отговор при представяне на проблем е: „Ами преди как са се оправяли, да се оправят и сега?“. Достоен за уважение и за пример „управленски подход“.  Точно, като министърът на младежта и спорта Димитър Илиев, който го е назначил и който по същия семпъл начин ръководи министерството и не желае да поеме никакъв ангажимент с проблемни точки“, коментира пожелал анонимност вече бивш служител в Тотото.За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ