Ганев: Следващият селекционер ще е за 2028-ма, няма как национал да взема 2000 лв

7 Dni Sport10.10.2023
Любомир Ганев, Евгени Иванов

Президентът на Българската федерация по волейбол Любомир Ганев говори специално пред „Дспорт“ от Испания след края на мачовете на мъжкия ни национален отбор през лятото, в което страната ни игра мачове от Лигата на нациите, Европейското първенство и Олимпийската квалификация за място на Игрите в Париж през 2024.

“Ние ще изчакаме отчетите на треньора и най-късно до края на месеца ще имаме събиране, на което отчетите ще бъдат предадени на треньорската комисия, за да бъдат направени анализи. Ако трябва да обобщя волейболната 2023 г., при младежите има много добри успехи, особено в мъжкото направление.

При жените изпълнихме двете поставени цели – оставане в Лигата на нациите и четвъртфинал на Европейското. При мъжете изпълнихме само една от трите цели – опит за класиране на Олимпиадата, оставане в Лигата на нациите и четвъртфинал поне на Европейското. За съжаление не успяхме да изиграем едно силно Европейско първенство. Играхме по-силно на квалификацията, но малките неща, които обикновено правят разликата между големите и посредствените отбори. Факторите като контузии – два дни преди квалификацията преди загубихме Денис, а Алекс Николов игра с двойна травма на глезена. И разтегната връзка и възпаление на костта”, започна президентът на федерацията.

“Моето желание е един глас в този управителен съвет. Ние сме 17 човека. Нека изчакаме анализите. На мен ми се иска, който и да е треньорът в мъжкото направление, той трябва да готви отбора в един петгодишен цикъл. Следващата ни цел при мъжете е участие на Олимпиадата в Лос Анджелис през 2028 г. Като федерация трябва да подсигурим адекватни договори на състезатели за целия този петгодишени период сега. После ще бъдат за четиригодишни периоди. 25 или 30 човека, които сега са добри състезатели или ще станат добри до 1, 2 години и има шанс да попаднат в този състав. Да им се предложат договори, с които федерацията обезпечава тяхната подготовка”.

“Нашите състезатели се финансират от парите, които получават от Министерството и от заработените премии. Когато например отборът спечели първо място в Лигата, което един милион евро или спечели премия за класиране, тогава тези премии отиват. Няма как българска федерация волейбол да подсигурва по 2 000 лв. на състезател, който седем месеца от годината е в чужбина. Той не работи за България”.

“В края на месеца ще обсъдим. Следващото състезание на националния отбор е следващия май. Имаме време да вземем решение. Не говорим само за състава на мъжете. Говорим за мъжко и женско направлени, както и за подрастващите“, завърши Ганев.

Автор: Инес Павлова / „Дспорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ