Пламен Константинов вече не е треньор на България, каза и за Цветан Соколов

7 Dni Sport10.10.2023
Български национаелн отбор по волейбол, Тренировка, Пламен Константинов

Пламен Константинов вече не е треньор на националния ни отбор по волейбол. Договорът на Гибона с федерацията изтече след края на мачовете на България от олимпийската квалификация в Сиан Китай. Както е известно, „трикольорите“ не успяха да спечелят квота за Игрите в Париж.

„Основните задачи, които бяхме начертали пред отбора, не успяхме да ги изпълним в пълна степен. Изиграхме една колеблива Лига на нациите, с много ротации на състава. В последния турнир съхранихме мястото си. Изиграхме едно много колебливо европейско първенство, където имахме по-големи очаквания. За съжаление, не успяхме да разкрием потенциала на този отбор там. Олимпийската квалификация бе най-хубавото нещо за това лято. От 7 мача изиграхме един много слаб – срещу Канада, но всеки отбор има право на такъв двубой. В другите мачове можем да съжаляваме, най-вече с Аржентина, когато в първия и третия гейм имахме възможности да затворим геймовете, но не успяхме да го сторим, което се оказа ключовото в крайното класиране“, коментира пред „Дспорт“ – Пламен Константинов oт Русия.

Относно предстоящия му доклад, който ще предостави на родната волейболна федерацията, той обясни: „Вече в разговорите с федерацията ще бъдем по-подробни. Има нюанси, които оказаха влияние. Това вече ще бъде в по-подробен доклад, който се дава на федерацията и на министерството на спорта“.

„Най-вече им пожелавам успех за предстоящите първенства, да са здрави, което е най-важното и евентуално с нови сили да се завърнат в националния отбор“, пожела Гибона на състезателите.

„В момента нямам повече продължаващ ангажимент към националния отбор, тепърва ще се водят разговори за продължаване“, разкри Константинов за договора си.

Той коментира при какви условия би останал начело на България: „Зависи от много неща, разбира се, но каквото и да се случва, който и да води националния отбор, важното е всички повикани състезатели да се явяват в националния отбор и колкото и невероятно да звучи, този цикъл завършва след 12-те мача за Лигата на нациите“.

„Олимпийският цикъл и олимпийските квалификации завършват след последния мач от груповата фаза на Лигата на нациите. Колкото и да звучи невероятно, ние продължаваме да се борим за квота за Олимпийските игри в Париж. При серия от победи срещу вече класирали се отбори, които не се хвърлят в Лигата на нациите, все още страницата е отворена. Независимо, че скочихме с 11 или даже повече след последната актуализация, ние все още сме сред отборите, които могат да се борят за квота. Според мен всички трябва да играят до фазата на размененото гостуване“, разясни наставникът, който се завърна в клубния си тим в Русия.

„Казвам го не като селекционер на националния отбор, а като волейболен човек – за мен Цецо трябва да изиграе и груповата фаза в Лигата на нациите. Ако пък се преборим за турнир, правилното е да завърши в България, да има бенефис на българска земя“, коментира Константинов ситуацията с Цветан Соколов в националния отбор.

„От самото начало знаех, че сме в сложен момент, националният отбор е в спад. Не съм имал илюзии за това, дали ще бъде лесно, или ще имаме добри резултати. Положителното според мен е, че имаше градация в играта на отбора и в края на цикъла показахме приличен волейбол, най-вече на квалификацията. За Европейското първенство Цецо не ме послуша, защото начертах колко седмици ще му трябват, за да навлезе във форма. Цецо не можа да влезе във форма за Европейското първенство, което повлия за резултата. Не мога да кажа, че не е имал желание, но не е въпрос само на желание, защото е нужен период, за да навлезеш в спортна форма. Този период съвпадаше с квалификацията, но не и с европейското първенство. Ако беше играл в Лигата на нациите, шансът да е в топ форма за Европейското първенство е по-голям. Това лято той не послуша моето мнение, а то бе той да играе в Лигата на нациите. Надявам се да ме послуша за следващото лято и да изиграе мачовете от групите на Лигата на нациите“, завърши Пламен Константинов.

Автор: Инес Павлова / „Дспорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ