Пламен Константинов: Звучи невероятно, но все още имаме реален шанс за Париж 2024

България - САЩ, Пламен Константинов

Волейболистите от националния отбор на България завършиха достойно участието си на олимпийския квалификационен турнир за Париж 2024 в Сиан (Китай).

Възпитаниците на Пламен Константинов извоюваха трудна, но престижна победа над Белгия с 3:2 (25:21, 23:25, 21:25, 25:22, 15:13) в последния си мач от Група С на волейболните квалификации за Париж 2024.

Българските волейболисти записаха победа №4 в Сиан, като с 3 загуби и 11 точки финишираха на 5-то място в крайното класиране.

Националите обаче може да съжаляват за пропуснатата възможност да победят Аржентина и Канада и спечелят квота за участие на Олимпийските игри в Париж 2024.

“Звучи невероятно, но България все още има шанс за Париж 2024”, това заяви селекционерът на България Пламен Константинов специално за Sportal.bg.

“Направихме доста добри неща в Сиан. Малко ни трябваше, за да успеем да се класираме от този турнир за участие на Олимпийските игри в Париж 2024. Пропуснахме възможности, реални възможности срещу Канада и Аржентина. Постигнахме добри победи! Изкачихме се много в световната ранглиста, която в крайна сметка е единствено важната за класиране на Олимпиада.

В момента имаме 160 точки, а отборът на Сърбия, като е последният тим, който към момента би се класирал за Париж 2024 по рейтинг, има 253 точки. 93 точки разлика! Да, много са. Не са малко, но погледнато от друга гледна точка е възможно да бъдат и стопени. Ако играем силно и с най-добрите ни волейболисти във Волейболната лига на нациите (VNL 2024) не е невъзможно да запишем сериозни победи дори срещу силни съперници. Тези, които вече са се класирали за участие в Париж 2024. Те едва ли ще участват във VNL с най-добрите си волейболисти. Най-вероятно ще готвят основния си отбор за Париж 2024, а във VNL ще разчитат да обиграват по-млади попълнения. Защо да не запишем доста победи над такива отбори и други преди нас в световната ранглиста, за което ще получим доста точки за ранкинга? Не е невъзможно, дори е изпълнимо и тогава ще се изкачим още в световната ранглиста. Да, Сърбия и Словения ще печелят, но те няма да получават по толкова много точки. Повече олимпийски квалификации няма да има. Отборите ще се класират за Олимпийските игри в Париж 2024 само по рейтинг. Трябва да направим всичко възможно, за да се опитаме да го направим”, добави Пламен Константинов пред Sportal.bg.

“Не сме разговаряли с Любо Ганев и други от ръководството на БФВ за бъдещето. Разбрахме се да свършат олимпийските квалификации и след това ще коментираме”, каза още Пламен Константинов.

Автор: „Спортал“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ