Кременлиев: Нямаш място в ЦСКА и Левски, ако те е страх от дербито

7 Dni Sport07.10.2023
Левски - ЦСКА, Марселино Кареасо, Андриан Краев

Бронзовият медалист от САЩ 94 Емил Кременлиев говори пред „Тема Спорт“ в навечерието на дербито между ЦСКА и Левски. Бившият капитан на двата отбора е оптимист, че те ще си дадат здрава битка и ще създадат зрелище за привържениците.

Г-н Кременлиев, какви са очакванията ви в навечерието на вечното дерби?

– И аз се присъединявам към всеобщите очаквания да се получи интересен мач, тъй като отборите изглеждат равностойни. Смятам и се надявам, че ще видим нападателен, хубав футбол, какъвто демонстрират напоследък и двата тима. Опитват се да играят атрактивно. Подготовката на Левски явно беше

насочена към

европейските

турнири

форсираха нещата и в началото бяха в наистина много добра форма. После малко поотстъпиха, и то не толкова откъм игра, но откъм резултати и трудния начин, по който ги постигат. Докато при ЦСКА е обратното. Стартира се катастрофално и тук лично аз признавам, че подценявах сегашния треньор Ел Маестро. Тъй като не можем да си кривим душата, че този човек промени отбора за много кратко време, и то кардинално. ЦСКА в момента играе хубав футбол и изглежда по много различен начин. Едни и същи футболисти имат съвсем ново лице в рамките на един месец. И не може да му се отрече, че вече червените изглеждат като много сериозен отбор.

Има ли значение моментното състояние на двата съперника в този сблъсък?

– В никакъв случай. Каквото и да говорим, че напоследък има доминация на Лудогорец, в България най-големият мач е това. Без значение от състоянието на грандовете. Заради фенската маса, традициите, историята. И през годините сме били свидетели много пъти, че моментната форма няма никакво значение.

Може ли големият интерес и многото публика до доведат до прегаряне в някои от футболистите?

– Футболист, който прегаря и се притеснява от много публика, не е за ЦСКА и Левски. Той трябва в някой провинциален отбор да живурка, където няма фенове и може спокойно да си играе. Затова и не всеки е за ЦСКА и Левски, тъй като публиката всеки мач очаква да си победител. И много пъти сме виждали, че качествени футболисти не са успявали да устоят на напрежението в тези грандове.

Кои са най-силните оръжия на ЦСКА при Нестор Ел Маестро?

– Той залага на висока преса и най-добрата демонстрация беше срещу Локомотив Пловдив. Там през първото полувреме се игра не само в половината на домакините, но и почти

изцяло пред

наказателно им поле

ЦСКА имаше толкова положения, че можеше да спечели и с 5-6 гола разлика. Тази агресия е най-яркият компонент в играта им. Избистря се и състав, стиковат се футболистите помежду си. За мен Естрада беше пълна загадка, но ми прави много добро впечатление. Хайнц и Линдсет също напълно оправдават парите, които са били платени за тях.

Все още не е ясно дали Естрада ще може да започне като титуляр. Доколко би се усетила негова евентуална липса?

– В последните мачове той участва в почти всички опасности пред противниковата врата. Здрав физически, движи се много правилно, с добра техника, отработен удар, въпреки пропуските, които направи на „Лаута“. Но там и вкара, и подаде за гол и със сигурност има влияние върху представянето на ЦСКА.

Според мнозина Левски е зависим от представянето на Велтон, съгласен ли сте с това мнение?

– Много хора мислят така, но Велтон не е във всеки мач главното действащо лице за Левски. Много защитници вече се приспособяват към неговата игра. Особено някои, които отговарят на бързината му, могат да му се противопоставят. И това не значи, че Левски спира да играе. Имат и други оръжия. Халфовата им линия не е за подценяване. Андриан Краев напоследък там е страхотна величина. Неслучайно е титуляр в националния отбор и Левски дава мило и драго да го задържи. В защита също има сработеност и стабилност. Вижда се, че сините имат стил, макар и още да не е напълно изчистен, така че не мога да кажа, че тимът е зависим от Велтон. Няма спор, той има голямо влияние върху представянето, но имат и други оръжия.

Отговаря ли философията на Нестор Ел Маестро и Николай Костов на имената ЦСКА и Левски?

– При всички случаи. Доколкото виждаме, и ЦСКА, и Левски

демонстрират

непримиримост

нападателен футбол. Каквото и да си говорим, тези стилове отговарят на двата отбора. Не може грандовете да излизат да се защитават или да паркират рейса, както се казва, срещу който и да е. Не им отива.

Извеждали сте и двата отбора с капитанската лента, има ли разлика в отношението към дербито от двете страни на барикадата?

– Не бих казал. И за единия, и за другия отбор това е мачът на годината на вътрешната сцена, в който всеки иска да се докаже.

Автор: Мартин Костадинов / „Тема спорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ