Позор за България, излезе истината за медалистката от Световното първенство в Мексико – Белослава Кръстева

7 Dni Sport03.10.2023
Белослава Кръстева,

Новата звезда в българския шахмат Белослава Кръстева се закани да спечели световната титла догодина. 19-годишната софиянка завърши на трето място на първенството за девойки в Мексико, въпреки че преди последната партия би лидер в класирането. В нея Белослава загуби от Кандела Франсиско Гекамбуру, която стана световен шампион.

„Играх добра партия и направих груба грешка в един момент и после нямаше какво да направя“ – обясни младата състезателка пред „БНТ“. „Много е важно как си разпределяш силите, защото турнирът е доста дълъг, 11 кръга, това е почти две седмици под непрекъснато напрежение и едно от основните неща е как успяваш психологически да се съхраниш. Мотивирана съм, ще работя здраво, ще играя силни турнири, догодина пак ще се явя на световното и ще се опитам да го спечеля, искам да се класирам напред и в професионалния женски шахмат.“

Оказва се, че Белослава също не е получила помощ от държавата, подобно на Нургюл Салимова. Разликата е, че Нургюл завърши на второ място във финала за Световната купа, който е комерсиален турнир, докато Кръстева постигна успеха си на световно първенство.

„Много пъти сме били на ръба тя да се откаже да продължи с шаха, най-вече заради липсата на държавна подкрепа в тази сфера, липсата на финансиране и подпомагане – казва нейният баща Людмил Кръстев. – Дори за да бъде там в Мексико, голяма част от успеха е свързан с осигуряването на треньор, който е от университета на Мисури, билетът също е осигурен от университета, в който тя учи. Тя е гросмайстор при жените, надявам се да стане и гросмайстор при мъжете. За мен това е убийствен спорт, 11 кръга, подготовката за всяка партия отнема 2-3 часа, след което сядаш да играеш, което е 5-6 часа на партия и така всеки ден в продължение на 10-11 дни. Трябва много добре да си разпределиш силите, свързано е с психология, с физическа подготовка, със знания, това е изключително комплексен и труден спорт.“

Автор: „България днес“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ