Дерби в България – 1 час бавене, 40 мин игра и 1:0 за Лудогорец

7 Dni Sport03.10.2023
Левски - Лудогорец, Отбор

След мач с 37 нарушения и 9 картона “Левски” остава без победа над разградчани вече 7 години

Така нареченото дерби в България между два от основните претенденти за титлата в родния елит – “Левски” и “Лудогорец”, може би записа антирекорд по чисто игрово време за този сезон. Това показа справка на “24 часа” в един от специализираните сайтове за футболна статистика. Срещата завърши с минимална победа за гостите от Разград с 1:0, а съдията Георги Гинчев изпусна възловата среща. Столичани нямат победа в шампионата над редовния евроучастник вече 7 г. За последно “Левски” победи неделния си съперник през 2016 г.

За целия двубой, който продължи точно 101 мин, топката е била в игра едва 41 мин и 49 сек. А т.нар мъртво време е близо час – 59 мин и 11 сек. За тези 40 мин топката е била

притежание на

12-кратните

шампиони

едва 16 мин

и 24 сек

“Левски” пък, поне според статистиката, е държал инициативата в срещата доста повече. Футболистите на Николай Костов са играли с топката 25 мин и 25 сек.

Че не се игра футбол през голяма част от срещата, бе видно и от трибуните на “Георги Аспарухов”, и от телевизора. Още от самото начало играчите на гостите от Разград се опитваха колкото се може повече да забавят играта. Изпълнението на тъч например отнемаше повече от 10 сек. Вратарят на “Лудогорец” Серджио Пат пък крадеше по близо половин минута, за да изпълни аут или засада. След като поведоха с гола на Руан Секо, разградчани опитваха да бавят все повече времето. И капитанът Текпетей, и може би най-добрият в редиците на Ивайло Петев Ябук Пьотровски видно лежаха на терена при съприкосновение с противник с една-единствена цел – часовникът да върви.

Според статистиката хегемонът у нас нито веднъж през целия двубой не е задържал топката поне 45 сек. Само 6 пъти пък играчите на “Лудогорец” са успели да владеят инициативата в срещата между 20-45 сек. Още по-стряскащото за тима на Ивайло Петев е обаче, че неговите играчи са си подали точно топката само 181 пъти за 101 мин. Цифрата в тази графа при “сините” е почти двойна – 312.

За малкото чисто игрово време вина, разбира се, има и главният съдия Георги Гинчев. Изненадващо от БФС избраха за

оспорвано дерби

едва поставения под

№14 в реферската

ранглиста у нас

Неделното дерби записа и още един негативен рекорд. Реферът Георги Гинчев отсъди колосалните 37 нарушения. И показа 9 картона, но и спести няколко.

Съдията спокойно можеше да покаже по един червен картон и за двата тима. Още през първото полувреме бранителят на “сините” Хосе Кордоба трябваше да бъде изгонен, след като в рамките на само няколко минутки направи 2 нарушения, които абсолютно са за официално предупреждение. Реферът Гинчев не посмя и да прати предварително под душовете голмайстора на разградчани Руан Секо. Бразилският нападател влезе остро в краката на стража на “Левски” Пламен Андреев, но съдията замълча – при положение, че минути по-рано Секо бе декориран в жълто. Самият офанзивен футболист дори е останал изненадан, че не е бил изгонен.

“Можех да получа жълт картон и да ме изгонят, но съдията прецени да ме остави в игра”, каза след срещата Секо.

Съдията не посмя на покаже и жълт картон на най-опасния футболист на “сините” Уелтън. Крилото има 4 официални предупреждения през сезона и при следващо щеше да пропусне мача от уикенда. А следва вечно дерби с ЦСКА в събота, но въпреки опасното му влизане в краката на играч на “Лудогорец” съдията не се осмели да бръкне в джобчето.

“Мисля, че реферът можеше да отсъди по различен начин някои ситуации и така да бъде по-справедлив”, пък призна след мача треньорът на “сините” Николай Костов.

Автор: Симеон Демирев / „24 часа“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ