Петър Стойчев се впуска в ледено предизвикателство в Монголия

7 Dni Sport29.09.2023
Петър Стойчев,

Петър Стойчев – признат за най-успешния състезател по плувен маратон в света, предприема ново ледено предизвикателство.

Българският плувец заминава за Монголия, за да участва в кръг от Световната купа по ледено плуване от шампионата за сезон 2023/2024. Състезанието от календара на Международната организация по ледено плуване (IISA) ще се проведе в езерото Хьовсгльол.

То е поне на няколко милиона години, считано е за „по-малкият брат на Байкал“ и съдържа 0,4% от сладководните запаси на цялата планета.

Дисциплините са 500 метра, 1000 метра и една миля – така наречената „ледена миля“.

„Езерото е много голямо с изключително чиста вода. В превод името му означава „езеро със синя вода“. От края на октомври до април езерото замръзва. Ледено плуване означава, че температурата на водата трябва да бъде под 5 градуса. Имаме информация, че със сигурност ще бъде под 3 градуса.

Аз съм заявен за „ледената миля“ – най-тежкото предизвикателство с оглед ниската температура на водата и на въздуха. В зависимост от условията – дали времето е много лошо, организаторите ще преценят на място дали е прекалено рисковано да се проведе състезанието на „ледената миля“.

Надявам се да се случи. Иначе ще плувам и класическата дистанция от 1000 метра, която е в програмата на Световното първенство. Но „ледената миля“ е моя цел. Ако температурата на водата е под 1 градус се води „екстремна ледена миля“. Много се надявам да е „екстремна ледена миля“, защото това е в графата „свръхчовешко“, това е огромно изпитание на силите, възможностите и психиката на един плувец.

„За някои разликата между един километър и една миля ледено плуване на думи може да не се струва голяма, но всъщност е огромна. Съвсем различно е да плуваш още над 600 метра, когато тялото ти вече е преохладено прекалено много“, разказа Петър Стойчев, който е световен шампион по плуване в ледени води.

Той заминава за Монголия в неделя. „Летим до Улан Батор, но интересното е, че след това дават, че ни предстоят още над 850 километра път до Хьовсгьол.

Навлизане във вътрешността в пустинята Гоби, където е ситуирано и самото езеро. Това е поредният проект, който планирам да изпълня успешно – след плуването на Антарктида и на Северния полюс, сега е ред и на Монголия“, допълва 11-кратният носител на Световната купа по плувен маратон, който вече осъществи мечтата си да се е състезавал на всички континенти.

Стойчев пътува заедно със секундант, който помага по време на самото плуване, дава напътствия и указания, а впоследствие помага и при възстановяването, което трае между половин и един час.

На 4 октомври е предвидено тестово плуване от 2 минути. Състезанието е на 5 октомври.

„Леденото плуване набира все по-голяма популярност, а федерацията по ледено плуване се развива с високи темпове. В началото на февруари 2024 г. в Орадя, Румъния, ще се проведе и първото Европейско първенство по ледено плуване“, каза още Петър Стойчев.

Автор: „Топспорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ