Инж. Александър Велинов разсекрети: Искам да се знае истината, България вече е №1 по златни медали от Олимпиадата

7 Dni Sport28.09.2023
Screenshot 2023-09-28 at 11.05.12

България изпревари САЩ и вече е първа в света по златни медали в цялата история на Международната олимпиада по лингвистика. Това съобщи във Facebook инж. Александър Велинов – един от ръководителите на школите по лингвистика в Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“ и постоянен член на Международния борд на олимпиадата.

„Вече сме на първо място в света! Усилията ни се увенчаха със заслужен успех! 20 години труд, 20 години преподаване, 20 години Международна олимпиада по лингвистика и най-накрая България е на първо място по брой златни медали за всички времена!“, написа той.

„Нямам думи да изкажа радостта си. Нямам и възможност да спомена всички хора, които през цялото това време отделяха частица от себе си, за да стигнем дотук, за да бъдем наистина най-добрите в света. Благодаря на целия екип от преподаватели, бивши и настоящи състезатели и съмишленици за общите усилия, които ни доведоха до върха. Супер сме! Най-добрите!“, добави радостно инж. Велинов.

22 златни медала за България

Той се позовава на справка в страницата на Международната олимпиада по лингвистика в Уикипедия, актуализирана дни след като български ученици спечелиха четири медала и почетна грамота от най-престижния турнир за годината.

Страната ни има вече 22 златни медала – с един повече от САЩ и с пет повече от Русия, заемащат третото място. Следват Великобритания, Полша, Япония, Румъния, Индия, Южна Корея, Канада. България е и с най-много участия на олимпиади – 20.

По общ брой медали страната ни изостава с 5 от САЩ и Русия – те имат по 88, а ние сме с 83. Българските отбори имат в актива си 25 сребърни отличия и 36 бронзови.

За Олимпиадата

Международната олимпиада по лингвистика (IOL) е една от световните олимпиади по природни науки за ученици от средните училища. Тази олимпиада развива областите на математическата, теоретичната и дескриптивната лингвистика.

Схемата се различава от повечето други олимпиади по природни науки по това, че това състезание включва както индивидуални, така и отборни надпревари. Индивидуалното състезание се състои от 5 задачи, които обхващат основните области на теоретичната, математическата и приложната лингвистика – фонетика, морфология, семантика, синтаксис, социолингвистика и др. – които трябва да бъдат решени за шест часа.

Отборното състезание се състои от една изключително трудна и отнемаща време задача още от второто издание на IOL. Отборите, които обикновено се състоят от четирима ученици, имат на разположение от три до четири часа за решаване.

Автор: „Actualno.com“ 


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ