Петър Мицин: Оставам в България, не виждам как ще подобря времената си в САЩ

7 Dni Sport20.09.2023
Николай Вакареев, Петър Мицин

Новото явление в българското плуване Петър Мицин няма да последва модела с продължаване на образованието и съответно подготовката в САЩ.

За 18-годишното момче от Велинград направи фурор тази година, като спечели 3 европейски и 1 световна титла за юноши, континентално злато до 23 г. и постави световен рекорд за юноши на 400 м свободен стил. Освен това Петър заслужи и 2 сребърни медала от планетарния шампионат в своята възрастова група.

Така за първи път в историята българин стана притежател на световна титла и световен рекорд в плуването. Днес Мицин говори на пресконференция.

„Изключително съм доволен от резултатите, които постигнах в последните два месеца. Най-сладка беше победа на 400 свободен стил на Европейското в Белград, постигната със световен рекорд за юноши. Времето 3:44.31 щеше да бъде шесто във финала на Олимпиадата в Токио преди две годинии това ми дава увереност, че имам сили да плувам финал на Игрите в Париж догодина. Ще се трудя да превърна тази мечта в реалност“, каза Петър Мицин на пресконференция днес.

Състезателят на Вихрен ще продължи да се подготвя в България при личния си треньор Николай Вакареев и не планира да учи в САЩ, както сториха някои от неговите съотборници в националния отбор.

„Оставам тук. Не виждам как ще подобря времената си, ако отида в САЩ“, каза той.

Въпреки успехите, Мицин е здраво стъпил на земята и не позволява славата да го главозамае.

„Приемам славата като нещо хубаво, но царската корона е тежка, славата може да е хубаво и лошо нещо, някоя не могат да я понесат, но при мен няма главозамайване“, каза още Мицин.

Личният треньор на плувеца – Николай Вакареев, определи издържливостта на своя възпитаник като най-силното му качество в басейна.

„Петър подобряваше постиженията си методично, а във върхова форма беше за Европейското първенство в Белград и там постигна най добрите си резултати. Сега ще се подготвим за участие на Европейското първенство в малък басейн в Букурещ в края на годината, а след това ще насочим усилията си изцяло върху подготовката за Олимпиадата в Париж. Издържливостта е най-силното качество на Мицин, но за последните стартове на Световното в Нетаня умората натежа. Дори отчитам като своя грешка, че плува 200 метра свободен стил, трябваше да пропуснем тази дисциплина и да се концентрираме върху 400 и 800 свободен стил и 200 бътерфлай. На бътерфлая водеше през цялата дистанция, но последните 15-20 метра умората натежа и отстъпи на второ място. В подготовката ще се концентрираме основно върху 400 и 800 метра свободен стил, където има по-големи шансове за добро класиране“, каза Вакареев.

Селекционерът на националния отбор Кристиян Минковски определи представянето на Мицин като най-успешното на български плувец в рамките на един сезон.

„Това е най-успешното представяне на български плувец в рамките на един сезон. Логично Петър засенчи останалите състезатели, но имаме и други много силни постижения през тази година. Имаме чудесен отбор от млади състезатели което е гаранция за успехи в дългосрочен план. Показахме, че и в България може да се случват нещата.“, каза Минковски.

Автор: „24 часа“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ