Пламен Константинов: Не сме топ отбор, но държим средноевропейско ниво

България - САЩ, Пламен Константинов

Пламен Константинов сподели пред медиите при старта на подготовката на националния отбор на България по волейбол за Олимпийската квалификация в Китай, че в момента отборът е на добро, средно европейско ниво.

„От началото на лятото съм бил умерен оптимист и съм се опитал реално да представя картина такава, каквато е. Иска ни се да покажем по-добър волейбол от този на Европейското, но за много от момчетата това изисква време. Последните години работя предимно с млади състезатели и познавам етапа, в който се намираме в момента. Виждаме хубави неща на тренировка, но все още не ги виждаме в мачовета. Изисква време и да натрупат опит и увереност. Да знаят как да играят такива мачове. Тук няма средни съперници, които да победиш само с физически качества, трябва майсторство. Това, което на този етап ни липсва. Има някаква светлина, но тя е за бъдещето.

Не трябва да мислят за резултати. Това допълнително ще ги спира и се видя на Европейското. Не че всички отбори, от които загубихме, бяха по-силни от нас. Поне два съперника бяха преодолими. Можеше с още един добър мач да удължим Европейското. Реалността я видяхте. Срещу двата топ отбора, срещу които задължително трябва да срещнеш, нямаме още това ниво да играем с тях. Ключовото е да се мисли мач за мач и да не гледат крайните резултати или да се говори за класиране. Такива равносметки може да правиш след едно силно представяне и си вече в шестия или седмия мач на квалификациите. Ако започнеш с мисълта, че трябва да се бориш за първите две места, според мен тази тежест този отбор не може да я носи в момента“.

Правим стъпка към бъдещето и подмладяване. Взехме и Стефан Чавдаров на мястото на Слави Гоцев. Опитахме на Европейското микс между по-опитни и млади, но не сработи. Далеч съм от мисълта да хвърлям вината върху някой от по-опитните играчи. Годините си минават и става все по-трудно с толкова преминали през всичко състезатели, но вече в залеза на кариерите си с цялостно ми уважение към кариерите им. Като че ли няма смисъл този експеримент да продължава. Предпочитаме да дадем опит на други състезатели, какъвто е случаят и със Симеон Николов. Той също не е готов на 17 години. Това е ясно на всички. По-добре да премине през един такъв турнир, през едни такива мачове, което ще е от полза“.

Видяхт и Европейското. Видяхте и финала. Мачовете се решават със сервис. Това е един компонент, който отсъства в последните години, изоставаме много от топ отборите. В момента сме отбор на добро средно европейско ниво, но не можем да се наречем топ отбор, докато не започнем да натискаме противниците със сервис. Опитваме се да работим повече на този елемент. Топ отбори не се бият без сервис“.

„Не е само свързано с тренировки. Трябва и талант. Ген. Това дава една крачка напред на всеки един състезател пред останалите. Само с трениране, ако ставаше, всеки, който пожелае, го хващаме от улицата, тренира 24 часа и ставам супер спортист. Не става. Генетично трябва да си подходящ за определен спорт. При него може би е точно това.Едно е какво показваш на младежко ниво, друго е, когато се сблъснеш с топ отборите и играеш Олимпийска квалификация“, завърши Константинов.

Автор: „ДСпорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ