Гочето: Постоянните експерименти са голям проблем за националния отбор

Георги Василев - Гочето

Легендарният треньор Георги Василев – Гочето сподели в специално интервю за Дарик радио и dsport.bg наблюденията си за началните мачове в efbet Лига. Той коментира представянето на част от отборите. Специалистът даде мнението си и за мача между ЦСКА и ЦСКА 1948. Според него „армейците“ са по-силният отбор, но точно в този мач това не е решаващо.

Георги Василев смята, че основната грешка, която се допуска в националния отбор на България, е „постоянното експериментиране.

„Има интересни неща, които ми правят впечатление. Появиха се нови лидери в нашето първенство – отбори, които показват сериозни качества и амбиции. Имам предвид Локомотив Пловдив, Черно море, за които не знам доколко може да се каже, че е необичайно. В момента те заемат първите две места. Има предварителни уговорки около тоя факт. Другите отбори, които обикновено афишират своите амбиции, бяха досега разсеяни заради участието им в евротурнирите. Тези отбори нито са се отказали, нито са загубили интереса или са далеч от титлата. По всяка вероятност с отложените мачове ще се доближат близо до двата лидери в нашето първенство. Не бих казал, че Лудогорец, ЦСКА или Левски ще се откажат още на тоя етап от гоненето на титлата. Добри мачове играе Арда, и Берое. Крумовград е в тази група. Има и една група, която се бори от сега за оставането си“, каза Гочето.

„Етър направи един много сполучлив и обнадеждаващ мач. Последният им двубой с Локомотив София го гледах. Добро беше моето впечатление. Дано не е на фона само на слабото представяне на Локомотив София. Много сериозен, модерен отбор. Спечели мач, който беше задължен да го спечели от гледна точка, че до този момент имаше само една спечелена точка. Прекалено вниманието беше насочено към другите мачове, където все малко не им достигаше или се търсиха други причини за неуспеха. Дано това е основания за по-добра картина в следващите им мачове“, продължи той.

„Локомотив Пловдив има определена физиономия, качествени футболисти, играе със самочувствие. Създава достатъчно възможности за реализиране на голове. Не определя тактиката си от гледна точка на защитни варианти. Сигурен съм, че ще стане един добър мач срещу Етър, защото Етър играе добър футбол, независимо от групата, в която се намират. Дано не продължи това дълго време. Етър разчита на техника, тактически изисквания, но все нещо не им достига, за да кажем, че е напълно завършена фазата на изграждане. Самочувствието на този етап не е достатъчно. Доста интерес мач, ще бъда там, ще ми е интересно да го гледам и стискам палци за Етър“

„От една гледна точка ЦСКА 1948 извърши треньорска промяна. Отпадна от турнирите. Имаше известно сътресение от тези факти, които се получиха. ЦСКА смятам, че от ниското започна да вдига нивото и да създава повече предпоставки да се върне там, където му е мястото от край време. И този мач за мен ще е интересен, ще е предизвикателство за треньорите. Реално погледнато ЦСКА за мен е по-силния отбор, но в този двубой не е решаващо“.

„Бързо се търси оправдание със смяната на треньорите за станалото. Едва ли не, че треньорът е основният носител на вината и носи проблемите. Сега, след като го махаме, негативните неща ще са отстранени и предстои розово бъдеще. Когато се прави смяна на един треньор, се е стигнало до убеждението, че не е достатъчно авторитетен в отбора. Не трябва за всяко нещо да сменяш треньор, примерно ЦСКА 1948. Изигра много силно първенство с този треньор. След това минаха един-два мача и веднага го смениха. Не е най-добрата политика от страна на клубовете“, смята Василев.

„Най-основната грешка в националния отбор е постоянното експериментиране. Ако говорим за контролата в Иран, там е приятелски мач и може да се експериментира, но мачовете с изключително висока стойност за класиране бяха разпилени от различни имена, непознати. Това не е най-важно, щом треньорът ги познава – най-доброто е. Чувства се. Последният мач отборът определено игра добре. Личи си и липсата на зрялост, самочувствие. Зелен отбор. Срещу него играе един отбор, който беше поне в този вариант не на кой знае високо ниво. Говоря за Черна гора, но имаха две-три неща силни, които нашите не успяха да ги преодолеят. Това бяха центриранията, ударите с глава пред нашата врата. Друго голово положение не са имали. Всички тези неща, които успяха да ги направят, беше от липса на зрялост. Отборът не умее да противодейства, да създаде условия за неутрализиране не проблемите в защитата. Конкретна тактическа постановка трябваше да се постави в отбора и да се акцентира върху най-важните проблеми и в собствената игра, и в противниковия отбор. Имаше и хубави неща. Създадохме доста. Играхме открито. Не беше отборът ни затворен. Особено след изгонването на техния състезател, имаше хубави атаки. Бяхме близо до победата, но зрелият отбор спечели“, каза още той.

Автор: „ДСпорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ