Антоанета Стефанова: Никой не може да бъде накаран насила да играе за България

7 Dni Sport09.09.2023
Антоанета Стефанова,

Гросмайстор Антоанета Стефанова излезе с позиция в профила си във фейсбук след отпадането на България на световното отборно по шахмат за жени в Полша.

Ето какво гласи постът на бившата световна шампионка:

„Тръгваме си от Световното Отборно с високо вдигнати глави! Макар, че днес не успяхме да се възползваме от спечелени позиции и загубихме минимално от Германия и половин точка не ни достигна за класиране на 1/4 финал.

Представихме България достойно, записвайки първа победа в историята над Китай и равни с Полша и сборен отбор на Америка. Благодаря на момичетата, които въпреки натиска играха за България!

Имаше хора, които правеха всичко възможно България да не участва на това Световно. Същите, виновни за кризата в нашия спорт, не се посвениха да използват всякакви средства за да разделят отбора, макар да знаеха, че друг отбор няма как да участва.

Показахме, че сме равностойни на най-добрите в света! Заслужаваше си всички усилия, за да намерим финансиране след отказите на ММС и спонсори!

Благодаря на Милен Василев ,Росен Илчев – ЕВРОКОМ и Иван Христанов, за това, че повярваха в нас и с лични средства направиха нашето участие възможно! Благодаря и на Петър Арнаудов, който не спести усилия за този отбор! За тези, които наричат отбора ни “алтернативен” или дори” резервен” мога да кажа, че за мен винаги е било привилегия и отговорност да играя в националния отбор и съм го правила на 14 Олимпиади.

Гери, Вики и Белослава са титулярни състезателки от последната Олимпиада през 2022. Дали можехме да играем в пълен състав- 6 състезателки? Да, можехме, и бяха поканени.. Но в крайна сметка, никой не може да бъде накаран насила да играе за БЪЛГАРИЯ!“

Явно Стефанова визира отказа на Нургюл Салимова да участва в състава на световното. Младата ни звезда е категорична, че ще играе само за национален отбор, излъчен от федерацията, притежаваща лиценз от Министерството на младежта и спорта – Българска федерация по шахмат 2022.

Освен това Салимова добави, че Временната комисия, която е назначена от ФИДЕ да управлява шахмата у нас, е постъпила некоректно към нея.

Автор: „24 часа“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ