„Мога да кажа защо е грешка махането на Саша Илич. Мачът с Лудогорец щеше да оправи всичко“

7 Dni Sport06.09.2023
ЦСКА - Сепси, Саша Илич

Адалберт Зафиров е капитан на отбора, донесъл последния златен дубъл за ЦСКА през 1997 година. Впоследствие той няколко години работи в школата на клуба, помощник-треньор е в първия отбор, а през пролетта на 2010-а за няколко месеца и води представителния тим. Син е на легендарния защитник Иван Зафиров-Копата, който е 9-кратен шампион на България и втори в историята по участия с червената фланелка (340). Бившият бранител на немските Арминия Билефелд и Унион Берлин говори пред „Тема Спорт“ за турбулентното начало на сезона на „Българска армия“.

Г-н Зафиров, ЦСКА изобщо не започна сезона по мечтания начин, какви са причините за това?

– Може би разочарованието от края на миналия сезон. Все пак тимът беше на една пропусната дузпа от шампионската титла. Освен това почивката беше твърде кратка за „освежаване на главите“ и излизане от този своеобразен шок. Така че според мен проблемите са изцяло психологически, а не технически. Все пак изпълнителите са почти същите от миналия сезон, а тогава те показаха, че могат да се борят за титлата.

Одобрявате ли смяната на Саша Илич и смятате ли, че тя беше прибързана или пък закъсняла?

– За мен смяната на Саша Илич след първия мач със Сепси беше абсолютна грешка от чисто психологическа гледна точка. Защото реванша в Румъния беше ясно, че на 99% ЦСКА няма да го спечели и да продължи напред. Скоро след това имаше и гостуване на Лудогорец в Разград, което също се знае, че е много тежко. Затова и смятам, че трябваше да се остави Саша Илич за тези мачове. Ако той беше успял някак да вземе някой от тях, щеше да си е свършил работата и да продължи да води отбора. Ако пък ги беше загубил, както се случи и при Нестор Ел Маестро, просто вече щеше да бъде уволнен. Но новият треньор щеше да има

привилегията

да е пропуснал

цялото това напрежение и да започне „на чисто“ с дебют в наглед лесен мач срещу Ботев Враца. И при победа в него ЦСКА много по-бързо щеше да излезе от тази психологическа дупка. Защото за всеки нов треньор е важно да тръгне с 3 точки. Но вместо това Ел Маестро беше поставен в много тежка ситуация и се видя, че това не даде нужните бързи резултати.

ЦСКА все пак спечели убедително последното си гостуване на Берое и може да диша малко по-спокойно в следващите две седмици. Започнаха ли да излизат от кризата червените?

– Тепърва предстои ЦСКА да излезе от това психологическо напрежение, но просто не трябваше новият треньор да се поставят в такава ситуация. Иначе съм сигурен, че съвсем скоро отборът ще тръгне нагоре. Надявам се и треньорът да си е взел поуки от първия престой тук и да постигне положителни резултати.

През миналата седмица баща ви Иван Зафиров заяви пред „Тема Спорт“, че в ЦСКА има проблем със селекцията, споделяте ли неговото мнение?

– Честно казано, аз не споделям мнението на баща ми. Според мен в селекцията има добри попадения. Вижда се, че защитникът Кордоба вече захапа. Фаетон също очаквам да се отпуши. Факт е, че в ЦСКА има

твърде много

чужденци

което няма как да ми харесва. Но за съжаление това е тенденцията – в България да играят все по-малко българи.

Какви са шансовете на ЦСКА за титлата след лошия старт на сезона и наглед по-голямата конкуренция спрямо изминалата кампания?

– Шансовете са същите като през миналия сезон. Дори Лудогорец след продажбите на Тиаго и Десподов изглежда по-слаб. Показват го и резултатите им. Затова и шансовете за спечелване на титлата са напълно реални. Колкото до Левски – да, имаха няколко успешни мача, ако броим отпадането от евротурнирите за успех… Честно казано, не виждам да са направили нещо кой знае какво в Европа, а виждаме, че и в първенството се мъчат. Така че не мисля, че са кой знае колко страшен отбор през тази година. Заблудени фенове имат своите мечти, но трудно ще ги постигнат.

След паузата за националните отбори за ЦСКА предстои тежък двубой с ФК ЦСКА 1948. Това ли ще е истинският тест дали армейците са си стъпили на краката?

– За мен пък този мач

не би трябвало да

е толкова труден

за ЦСКА, защото 48 в момента също не са в добра форма. Не мисля, че са по-силен отбор от миналата година, даже напротив. Двубоят е на „Армията“ и ЦСКА не очаквам да има проблеми срещу този опонент. Единственият проблем може да е психологически заради заряда на това съперничество, но смятам, че технически ЦСКА има повече аргументи и ще победи.

Автор: Мартин Костадинов / „Тема спорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ