Тежка загуба за България на четвъртфиналите на Евроволей

България - Италия, Волейбол, Жени

Националният отбор на България по волейбол за жени отпадна от Европейското първенство на четвъртфиналите след загуба с 0:3 от Нидерландия, в отделните части с 25:11, 25:13, 25:19. Отборът ни завърши турнира с пет победи и две загуби, дошли срещу Италия и Нидерландия.

Мачът започна с превъзходство на „лалетата“, които дръпнаха с 4:1. Първите две наши точки бяха дойдоха в актива на Мария Йорданова. Треньорът ни Лоренцо Мичели поиска първо прекъсване при 6:2 за съперника. Последва размяна на точки и 7:3. Нидерландия не спря да ни притиска с успешна защита и това доведе до 11:3. Много рано геймът започна да изглежда неспасяем. Нидерландия поведе с 15:5, а големият проблем беше нашата атака. В играта ни нищо не вървеше и точките вървяха много бързо за „лалетата“. Разликата стана двуцифрена при 17:6. Благодарение най-вече на Радостина Маринова се върнахме частично в гейма и стигнахме до 9:17.

Нидерландия твърде много ни превъзхождаше в тези минути и беше въпрос на време кога ще завърши геймът. Авансът на съперника стана 21:9 след четири поредни точки. Нямаше какво повече да се случи в този гейм, който завърши 25:11.

Втората част не предложи нещо различно. Нидерландките поведоха скоростно с 4:0 и чак тогава дойде първата ни точка чрез Маринова. Събитията на корта обаче продължаваха със същия ритъм, който не беше по вкуса ни, а в полза на фаворита. Резултатът нарасна до 8:2, а скоро стигна до 11:3. Много често Нидерландия стигаше до асове, след като нашите не посрещаха добре. За кратко влязохме в серия от размяна на точки, но това беше само в полза на противника. В тази част двуцифрената разлика дойде при 16:6. Мичели опита тактиката от осминафинала срещу Словакия и извади титулярките да почиват за третия гейм. Единствено Мира Тодорова остана на терена. Ясно беше, че в тази част шансове нямаме. Тя завърши при 25:13.

Чак в третия гейм за първи път поведохме с атаката на Елена Бечева. Веднага обаче „лалетата“ изравниха с блокада именно срещу нея – 1:1. И третата атака в частта беше за Бечева, която направи 2:1 за България. Тактиката с почивка за първата шестица във втория гейм изравни силите на терена. Мачът тръгна точка за точка, а съперникът не беше доминиращ в тези минути. Равенствата се редяха до 8:8. Тогава нидерландките взеха аванс от 2 точки. Тогава съперникът си повярва отново и започна да трупа аванс – 15:11. Нашите се предадоха и вече всичко беше предизвестено. Твърде лесно Нидерландия увеличи преднината си на 20:13. Мачът завърши при резултат 25:19.

Така приключихме участието си на Европейското първенство като един от осемте най-добри отбори на континента. Постижението е впечатляващо за толкова младия ни отбор. До края на годината пред българския отбор остава участие на олимпийска квалификация в Токио, която започва на 16 септември.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ