България е на осминафинал на Евроволей!

България - Италия, Волейбол, Жени

Отлична работа на българските националки по волейбол! Нашите изпълниха мисията да се класират на осминафинал още вчера. А днес – да завършат на второ място в група В след Италия. Българките победиха Швейцария с 3:1 (21:25, 25:23, 24:17, 25:13). Преди двубоя целта беше ясна – да вземем два гейма. В началото се поуплашихме, след като съперникът показа много стабилна игра и не можахме да се противопоставим. После отборът, воден от Лоренцо Мичели, демонстрира най-голямата си сила – дух и характер, с които изпълни мисията. На осминафинала ще играем срещу Словакия, но до късно вечерта не бе ясен точният ден и час.

Първата точка в мача беше за най-добрата ни състезателка Радостина Маринова. Също и втората – 2:0. Две не достатъчно добри атаки на Мария Йорданова позволиха на съперника да изравни. И третата точка за България отново беше на Маринова – 3:2.

Началото на мача беше равностойно. Нито един от отборите не взимаше преднина. Това се случи след 7:7, когато Швейцария направи ас за 9:7. Две поредни топки в аут изравниха статуквото. След 12:12 отново швейцарките направиха поредни точки. С това дойде и първият по-сериозен пробив, когато авансът на съперника стана 17:13. Нашите се вдигнаха бързо и направиха три поредни точки след начални удари на Йорданова – 16:17. За съжаление не надградихме върху серията, а напротив – Швейцария започна такава. Резултатът стана 21:17 за „часовникарите“.

Две успешни видео повторения ни дадоха шанс, че можем да се борим за гейма. Но блокадата ни не работеше на пълни обороти и това държеше Швейцария напред в края. Съперникът стигна до геймбол при 24:21. Още при първия Йорданова пое лошо топката и Швейцария поведе с 1:0.

Вторият гейм също не започна добре за България. С доста късмет съперникът поведе с 3:1 и отново бяхме в ролята на догонващи. Треньорът ни Лоренцо Мичели поиска първия таймаут при 6:3 за Швейцария. Най-накрая и ние влязохме в серия, а изравнителната точка за 8:8 дойде следи блокада на Елена Бечева. Това ни даде сила и направихме четвърта поредна – 9:8. Вече стигнахме и до две точки аванс при 11:9 с нова отлична атака на Маринова. А Борислава Съйкова продължи серията -12:9. Ситуацията беше важна най-вече от гледна точка на самочувствие. В битката на нерви и Швейцария взе глътка въздух и изравни 13:13.

Блокада на Бечева не позволи на съперника отново да излезе напред. Швейцарките изкараха топката в аут и резултатът стана 15:13 за нас. Зарадвахме се отново и на три точки преднина – 17:14. Започна размяна на успешни атаки, което беше добре предвид наближаването на края на гейма. Авансът ни се увеличи още с 21:17. Спечелена точка от видео повторение помогна на Швейцария да намали на 21:19 в наша полза. Ас на Петя Баракова дойде в най-важния момент – 23:20. Но швейцарките не се предаваха. Намалиха на 23:22, когато отново вездесъщата Маринова доведе събитията до геймбол за България. Първият беше спасен с блокаут. Съйкова не позволи повече драми и резултатът стана 1:1.

Вече ни трябваше само един гейм до края на мача, за да сме и на теория на второ място в група В. Първата точка бе за нас от перфектна блокада. Втората също – Швейцария извади топката в аут. Но две наши грешки изравниха резултата – 2:2. Двата отбора започнаха да радват публиката с дълги и атрактивни разигравания, като никой не взимаше аванс. Съйкова направи три поредни точки – една с атака и две с единични блокади. Резултатът стана 6:4 за нас. Дойде Баракова да направи ас. А Бечева увеличи преднината ни на 8:4. Двойната блокада на Съйкова и Маринова продължи прекрасната серия – 9:4. А вече сама Маринова спря атаката на Швейцария за 10:4. Това, което ни липсваше в първия гейм, правихме с пълна сила в третия. Швейцарките съвсем се разколебаха и изкараха топката в аут – 11:4. Серията от начален удар на Баракова свърши при този резултат, когато съперникът най-после взе точка.

С преднина от шест точки трябваше на всяка цена да спечелим гейма, а с него и второто място в групата. След начален удар на Бечева резултатът се увеличи – 13:6. Вече увереността беше изцяло в нашия корт. Поведохме с 15:7.Следняколко точки прекъсване отново Маринова „разстреля“ съперника за 16:7. Началният удар на Съйкова затрудняваше максимално швейцарките.

За кратко отборите започнаха да си разменят точки, което изцяло бе по наш вкус. Когато обаче резултатът стана 18:12, Мичели поиска прекъсване, за да успокои отбора. Разликата обаче стана само пет точки и трябваше спешно да спрем серията. Уви, Бечева не успя да посрещне добре начален удар и резултатът стана 18:14. С най-важната мисия се зае Мира Тодорова с марковото си изпълнение „от краче“. А Баракова съвсем се погрижи за успокоението с отлична единична блокада – 20:14. Швейцария рухна в този момент и буквално ни подари още една точка.

Играта на нерви все пак продължаваше въпреки аванса ни. Нямахме право на никакво отпускане дори при 22:16. Мирослава Паскова се погрижи да ни трябват само още две точки за второто място. Маринова с пускане предизвика първия геймбол – 24:17. А Съйкова направи ас – 2:1 за България! До края мачът се превърна в тренировка и за двата съперника.

Четвъртият гейм вървеше без напрежение, като нашите водиха с минимална разлика, докато резултатът не стана 10:7. В този момент нашите започнаха да се забавляват на корта. Швейцария пък свали гарда. Въпрос на статистика бе с колко точно ще победим. Случи се с резултат 25:13!

Няма нищо по-хубаво за България от развитието на Европейското първенство досега. От петте мача в групата загубихме само веднъж – срещу суперфаворита Италия. А победихме с по 3:1 съответно Хърватия, Босна и Херцеговина и Швейцария. По-инфарктно – само с 3:2, спечелихме срещу Румъния.

Утре сутрин българките потеглят с влак към Флоренция, където ще се разиграят осминафиналите и четвъртфиналите.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ