„Истина е новината за Григор Д. Димитров, представи новата финансова програма, става въпрос за милиони в долари“

7 Dni Sport23.08.2023
Григор Димитров,

Асоциацията на професионалните тенисисти (АТР) представи новата си програма за финансова стабилност „Основна линия“ (Baseline). Тя ще бъде въведена през 2024 г. и ще служи като гаранционен фонд за тенисистите от Топ 250 на световната ранглиста.

Инициативата има за цел да подсигури минимален доход на най-добрите състезатели, като неутрализира риска те да останат без приход при контузии и дългосрочно отсъствие от корта. Също така по програмата ще бъдат стимулирани най-ярките таланти, пробиващи си път в тура.

Фондът се състои от три основни стълба. Първият е наречен „Гарантирано основно възнаграждение“ и всеки сезон ще осигурява своеобразна минимална заплата на тенисистите на три нива. В случай че някой играч не успее да натрупа от наградни фондове определена сума през годината, АТР ще покрива разликата. За 2024 г. тези прагове са $300 000 (за играчите от Топ 100); $150 000 (за тези на 101-175-о място); и $75 000 (за 176-250-о).

„Тази сигурност ще даде възможност на играчите да планират своите сезони с по-голяма увереност и спокойствие, да се съсредоточат върху играта си и да инвестират в своите екипи. Това включва покриване на разходите за треньори и лични физиотерапевти, както и пътуване“, посочват от професионалната асоциация.

Вторият стълб се казва „Защита от контузии“ и по него ще се плащат обезщетения на тенисисти, които са изиграли по-малко от девет турнира през сезона заради травми. Тук таваните са поставени на $200 000 (Топ 100); $100 000 (101-175); и $50 000 (176-250) през 2024 г.

Третият стълб носи името „Инвестиция в новодошлите“ и предвижда допълнителни стимули за изгряващите звезди. Тези таланти ще имат достъп до фонд от $200 000 при първото си влизане в Топ 125 на ранглистата, като ще получават сумата в аванс на старта на следващия сезон. Впоследствие парите ще бъдат компенсирани от приходите им от наградни фондове.

За рекламно лице на новата финансова програма АТР избра българския топтенисист Григор Димитров. Първата ни ракета (№19 в света) промотира гаранционния фонд като член на Съвета на играчите към асоциацията.

„Да бъдеш професионален тенисист носи невероятни привилегии, но е и много сериозно предизвикателство, особено в началото на кариерата – заяви 32-годишният Димитров. – Програмата „Основна линия“ ще промени играта. Знаейки, че имаме сигурност с гарантирани минимални доходи и застраховка в случай на контузии, това ще ни донесе спокойствие и ще ни помогне да се концентрираме върху играта си. Това ясно показва загрижеността на АТР за играчите и бъдещето на спорта.“

„Извънредно развълнувани сме да представим „Основна линия“ – заяви пък президентът на АТР Андреа Гауденци. – Инициативата преобръща изцяло подхода на тениса към финансите на играчите. Тя представлява нашата ангажираност към техните кариери и към създаването на среда, в която те могат да се развиват и да растат в спорта. И това е само началото на онова, което се надяваме да постигнем. Амбицията ни е да разширим тази програма в следващите години.“

Очакванията са всеки сезон от фонда да се възползват около 35-40 тенисисти. Пробният период на концепцията ще бъде 2024-2026 г., след което ще се анализират възможностите за евентуално разширяване на обхвата и стойността на програмата.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ