Положителното в българския футбол

7 Dni Sport15.08.2023
Локомотив Пловдив - Ботев Пловдив, Александър Томаш

В Българския футбол една от най-болезнените теми е честата смяна на треньорите в първенството. Тъжен е фактът, че голяма част от клубовете рядко завършват сезона с един и същ наставник.

Наблюдава се обаче позитивна тенденция, която определено е от полза за отборите, а именно налагането на все повече млади български специалисти. Редно е да откроим част от най-перспективните.

1. Александър Томаш

Настоящият треньор на Локомотив (Пловдив) безспорно вече се ползва с добра репутация, тъй като повечето отбори, които е водил, са гравитирали около първите места. Именно под негово ръководство Берое на два пъти завърши на четвърто място и то с атрактивен стил на игра.

През изминалата кампания „смърфовете“ завършиха на шеста позиция. Началото на сегашния сезон обаче стартът е изключително обещаващ. Съставът е на втора позиция в шампионата с 13 спечелени точки от 5 мача. Въпреки че отборът беше напуснат от Бирсент Карагерен, Пиер Зебли, Томаш показа, че за пореден може да конструира боеспособен отбор.

2. Александър Тунчев

Бившият защитник също е считан за талантлив треньор и резултатите напълно го доказват. Тунчев първоначално бе помощник в Локомотив (Пловдив) в щаба на класен наставник като Илиан Илиев, от който всеки има какво да научи. Остана на тази длъжност и при периодите на Едуард Ераносян и Бруно Акрапович.

На 11.11.2020 г. настъпи неговия момент и тогава официално клубът го обяви за старши треньор на „черно-белите“. Кариета му започна забележително, тъй като в първия си сезон стана вицешампион и завоюва сребърните медали. Постиженията му се дължат изцяло на атакуващия футбол, радващ цялата футболна общественост.

В края на сезон 2021-2022 се завърна на резервната скамейка, поемайки амбициозния Арда и в първата си година съумя да класира кърджалийци на бараж за Лигата на конференциите, загубен от Левски с 0:2.

Редно е да отбележим, че по време на сезона Арда непрекъснато получаваше суперлативи за приятния, бърз футбол, демонстриран на терена. Тимът не се сломи, макар по едно време да изоставаше сериозно от Славия, ала с непримирим дух и силни мачове измести „белите“ от заветното седмо място.

3. Станислав Генчев

Генчев дълги години беше „вечния асистент“ в Лудогорец и водеше „орлите“ в комплицирани обстоятелства. Някогашният полузащитник ръководи разградчани в 16 мача в груповата фаза на Лига Европа. Най-запомнящият двубой несъмнено е гръмката победа над ЦСКА (Москва) с 5:1.

За съжаление Генчев не получи достатъчно кредит на доверие и в началото на 2022 година на негово място беше назначен словенецът Анте Шимунджа. Тогава младият специалист се отдаде на заслужена почивка до 23.05 2022 г., когато подписа едногодишен договор с Локомотив (София).

Наставникът за кратко накара феновете на „червено-черните“ отново да мечтаят. Отборът в първия полусезон победи Левски, Лудогорец, не загуби на два пъти от ЦСКА. Разбира се, имаше злощастни срещи, например разгромът с 0:6 от ФК ЦСКА 1948, както и позорното поражение от Хебър с 1:4. Последва ренесанс в редиците на „железничарите“, отстранявайки драматично Славия за купата, а срещу ФК ЦСКА 1948 във втория сблъсък на полуфинала се сринаха секунди преди да се пристъпи към изпълнение на дузпи.

В момента Генчев изживява трудни дни, откакто парафира с Ботев (Пловдив) за три години. От пет мача, „канарчетата“ са само с 2 точки в актива си. Похвално е, че привържениците скандираха името му след загубата от Левски с 1:3 на „Колежа“. „Жълто-черните“ се сгромолясаха и срещу Хебър в Пазарджик и бултрасите привикаха треньора на разговор. Би било грешка, ако пловдивчани не му предоставят необходимото време, за да развие отбора в дългосрочен план.

Автор: Михаил Георгиев / „Топспорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ