Или Фаетон повежда ЦСКА към победа в Разград, или червените се качват на файтона за поредна калъфка

7 Dni Sport12.08.2023
ЦСКА - Крумовград, Матиас Фаетон

ЦСКА има сериозни проблеми в атака в началото на сезона. Тимът отбеляза само два гола в първите си 5 мача, като те бяха дело на халфове – Хайнц и Туфегджич. Нападателите ги няма. Миналогодишният голмайстор Дюкенс Назон не може да е функционален за повече от полувреме, а взетият под наем еквадорски национал Майкъл Естрада за момента не може да издържи дори и толкова.

“Най-важното е да започнем да създаваме повече шансове. Независимо дали допускаме един, или нито един гол, ние все пак трябва да бележим. Това е основен проблем в последните двубои. Трябва да вкарваме по два-три гола всеки мач. Това е целта”, заяви онзи ден най-острият до момента футболист на червените Тобиас Хайнц.

Норвежецът е уверен, че ЦСКА може да разпечата вратата на Серджио Падт в неделя в Разград, но вече се видя, че една птичка пролет не прави. Техничният скандинавец се нуждае от подкрепа. И при състоянието на централните нападатели и в отсъствието на Данило Асприля на сцената е време да излезе Матиас Фаетон. Израсналият в Париж национал на Гваделупа през лятото се превърна в най-скъпия входящ трансфер на ЦСКА- в последните две десетилетия. След като се отчете с 9 гола и 2 асистенции в 37 мача във френската Лига 2, той бе привлечен от Гренобъл за над 1,5 милиона евро. Интерес към нападателя проявяваха още Йънг Бойс и Сент Етиен, което е показателно за качествата и потенциала на 23-годишния футболист.

Той допълнително вдигна очакванията към себе си, тъй като часове след официалното си представяне като ново попълнение на ЦСКА отбеляза два красиви гола от дистанция за Гваделупа срещу Куба на Голд Къп. В следващия двубой обаче пропусна решаваща дузпа в последните минути и тимът му отпадна от надпреварата. Това бе добра новина за армейците, тъй като Фаетон така или иначе вече беше изпуснал лятната подготовка и можеше максимално бързо да се присъедини към новия си отбор.

Армейците обаче форсираха прекалено включването му в игра и засега това има по-скоро негативен резултат. След едва няколко тренировки Матиас се появи на терена на почивката на гостуването на Хебър. И бързо показа, че “има много хляб в него”. Със солидна мощ, агресия, добър демараж и самочувствие французинът беше най-острият играч на ЦСКА в Пазарджик, като на няколко пъти достигна до стрелкови позиции, но нямаше късмет да ознаменува дебюта си с победно попадение.

Веднъж “влязъл в огъня”, за най-скъпото попълнение нямаше излизане. Той бе титуляр в следващите 4 двубоя, които обаче демонстрираха, че ще му е нужно още време за адаптация. Фаетон е страхотна опция за всички позиции в атака и богатство за треньорите, но все още сякаш играе за себе си и не успява да се напасне с новите съотборници. Националът на Гваделупа оставя чудесни впечатления със старанието си по време на мачове и тренировки и всички на “Армията” са уверени, че му е нужно съвсем малко време, за да свикне с новата обстановка и да се „отпуши”.
А след това съперниците да му мислят…

Но в живота времето почти никога не те чака. И часът на Фаетон да поведе съотборниците си със силно представяне в атака настъпи. Каква по-добра възможност от предстоящия мач в Разград? Каква по-голяма мотивация може да има нападателят да покаже максимума от възможностите си? Кой мач би бил по-подходящ да докаже, че всяко евро, което е било заплатено за него, си струва, от гостуването на прекия конкурент за шампионската титла? ЦСКА може да излезе от кризата с победа в Разград. И Матиас Фаетон е призван да поведе съотборниците си към нея. Големите играчи са за големите мачове. Да видим…

Мартин Костадинов/ “Тема спорт”


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ