Екс-вратар на ЦСКА: Десподов изкара добри пари от Ел Маестро! Бусато и Турицов са сринати

7 Dni Sport03.08.2023
1

Бившият вратар на ЦСКА – Ивайло Петров – сподели мнението си за завръщането на Нестор Ел Маестро начело на ЦСКАя, както и очакванията си предстоящия реванш със Сепси. Вижте какво каза Пифа в интервю за “Тема Спорт”.

Ивайло, удачна ли бе според теб треньорската рокада В ЦСКА?
– Колкото и да ми е неприятно да го кажа, но да. Много уважавам Саша Илич и оценявам постигнатото от него, но истината е, че в последните мачове в играта на отбора не се виждаше идея. Нямаше импулс, настроение, желание. Именно поради тази причина смятам, че трябваше да се потърси промяна. Всичко това се прави за доброто на отбора.

Изненадан ли бе, че именно Нестор Eл Маестро бе избран да замени Илич?
– Лично за мен не бе кой знае каква изненада. Нали помните, че преди няколко месеца в свое интервю Гриша Ганчев изрази съжаление за раздялата с него. Още тогава бях сигурен, че Нестор един ден ще се завърне. Радвам се, че сега той получи… Няма да кажа втори шанс, а възможност да продължи започнатото…

менно с това са свързани и притесненията на голяма част от феновете и специалистите. Ел Маестро е известен с това, че изповядва по-дефанзивен футбол, а това не кореспондира с ДНК-то и традициите на ЦСКА…
– Аз мога да определя неговия стил като този на Чоло Симеоне в Атлетико Мадрид. Сигурно преди това и феновете на дюшекчиите са искали любимците им да играят атрактивен, нападателен, доминиращ футбол, но дали след това са били сърдити, че това не се случи. Нали знаете, че във футбола най-важното нещо са резултатите и успехите. Въпреки това смятам, че с оглед на конкуренцията в България, където единственият отбор, който може да се мери с червените, е Лудогорец, то Нестор може да опита малко по-офанзивно. Аз съм сигурен, че той ще успее, но голямо значение има и как ще се представят футболистите. Трябва търпение и по-специален подход към играчите. Тези, които идват от други континенти, имат нужда от адаптация. Европейците пък пристигат с нагласата, че ще играят в много слабо първенство и едва ли не на ходом ще побеждават и ще си прибират заплатите. В следващия момент се сблъскват с реалността. Виждат, че само с класа и заставане не става и докато се настроят, също се нуждаят от време.

Смяташ ли, че именно Нестор Ел Маестро е треньорът, който е способен да им даде това време, сигурността, мотивацията…
– Убеден съм. Аз останах със страхотни впечатления от времето, когато работихме заедно. Той има доста нестандартни методи на работа с играчите. Впечатли ме с начина, по който успяваше да ги накара да му вярват и да идват с желание и усмивка на тренировките.

Разкажи малко повече за тези методи.
– На първо място Нестор умее много добре да намира границата в отношенията. От една страна, футболистите усещат, че той може да им бъде приятел, а от друга, знаят много добре, че той е шефът. На пръв поглед изглежда малко сухар, но е страхотен човек.

И пак не ми даде примери с това как печели доверието на футболистите?
– Добре де, ето няколко интересни неща. Той много често организираше обеди, вечери, на които присъстваха всички. Той плащаше сметката. Всичко бе от неговия джоб. Спомням си, че след един мач даде сериозен бонус на Мауридес. Отделно бе обявил индивидуална премия за всеки, който вкара директно от фал и Киро Десподов изкара нелоши пари (смее се).

Тренират ли се много заучени положения при него?
– О, да. Ел Маестро много държи на статичните положения. Всяка седмица по време на тренировките се отделя голямо внимание на този елемент.

Когато бе уволнен, основната версия бе, че е заради слаби резултати в контролите. Така ли е?
– Това няма да го разкрия. Ще кажа само, че господин Ганчев е човек, който мисли. Той осъзна грешката, която бе допусната, и няма да я повтори.

Оставам с впечатление, че си в отлични отношения с новия треньор. Чухте ли се вече? Не те ли покани да работиш отново с него?
– Да, чухме се, но до такъв разговор и покани не се е стигало. Той има в екипа си Стоян Колев, а и аз му казах, че вече съм поел по друг път и се занимавам със спортна психология. Казах му, че ако има нужда, винаги ще му помогна.

Споменавайки спортната психология, ще ти кажа само две имена и бих искал да коментираш представянето им – Иван Турицов и Густаво Бусато…
– Те са сринати психически. Смятам, че бе допусната огромна грешка с Турицов и това доведе до реакцията му и конфликта с феновете. Истината е, че той трябваше да получи помощ и да се работи с него още от момента, когато изпусна дузпата срещу ЦСКА 1948. На него му се събраха този пропуск, а след това червен картон… И какво бе направено? Чувам, че имало психолог в отбора, но не виждам ползата. Може би му е казано – “почини си сега и после ще поработим”. Това не е професионално. Мерки се взимат веднага. Аз сега работя със спортисти, които почиват активно от физически натоварвания и дори са на море, но технологиите вече са толкова развити, че не спираме да работим за психологическото им израстване и стабилност.

А Бусато? Грешките му срещу Сепси бяха технически или на психологическа основа?
– За мен са на психологическа.

Споменавайки Сепси, идва и следващият въпрос – почти сигурното отпадане как ще повлияе на отбора? Ще ти дам пример – през есента на 2008-а вие отпаднахте от Тулуза, а след това станахте шампиони с 16 точки разлика…
– Нека не правим такива сравнения, защото времената, в които живеем, са много различни. Аз смятам, че играчите имат нужда от сериозна работа с психолог. Вярвам, че в ЦСКА са събрани много добри футболисти и имат шанс не само да отстранят румънците, макар че това ще е чудо, но и да направят нещо много сериозно в шампионата. Те просто трябва да са с изчистени глави и готови за предизвикателството и тежестта на фланелката на този клуб.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ