Истина е, извадиха факти: От 11 години българин не е правил това за Левски на „Герена“

7 Dni Sport02.08.2023
Левски - ФК ЦСКА 1948, Уелтън, Рикардиньо

Интересна тенденция се забелязва в домакинските мачове на Левски от евротурнирите. А тя е, че от 11 години всички голове в домакинските двубои са вкарани от чужденци. Последният българин, който се разписа, беше Симеон Райков. Това стана през 2012 година срещу Сараево. Тогава Левски победи с 1:0, а фланговият играч на „сините” донесе успеха с попадение в 72-ата минута. След това Левски загуби с 1:3 реванша в Босна и отпадна.

През 2013-а голове нямаше тъй като единственият мач бе 0:0 с Иртиш. През 2014-а, 2015-а, 2020-а и 2021-а Левски не участва в евротурнирите.

През 2016-а единственият гол за равенството срещу Марибор бе на ганаеца Франсис Нар. Друг африканец – Жуниор Мапуку – вкара два гола на Сутиеска през 2017-а, за успеха с 3:1, а третото попадение бе дело на словашкия любимец на феновете Роман Прохазка. В следващия кръг при поражението с 1:2 от Хайдук Сплит се разписа румънският нападател Серджиу Буш. Пак той вкара и при победата с 3:2 срещу Вадуц, а другите два гола бяха дело на тунизиеца Аймен Белаид и национала на Кабо Верде – Жерсон Кабрал.

При 2:0 над словашкия Ружомберок през 2019-а голмайстори бяха швейцарецът Давиде Мариани и австриецът Дени Алар.

Преди една година пък при паметния успех над ПАОК с 2:0 вкараха Уелтън и Билал Бари, а при резила срещу Хамрун с 1:2 точен бе Цунами.

Така от 11 години, в които се изиграха 9 мача, в които Левски вкара 13 гола, на таблото не можеше да се види изписано име на българин. Иначе при гостуванията последният гол, вкаран от роден в страната играч, бе на Филип Кръстев преди една година срещу Хамрун.

“Мач Телеграф”


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ