TS в грозна атака и срещу Ел Маестро и ЦСКА: Този къде се кри 500 дни

7 Dni Sport01.08.2023
payimage-415882

ЦСКА-София май отново иска да се спъне два пъти в един и същи камък. Поне това сочат актуалните новини от Борисовата градина, където ситуацията отново се нагорещи след провала срещу Сепси.

Саша Илич получи достатъчен кредит на доверие и въпреки нулевия сезон се превърна в първия наставник от години насам, който след изкарана цяла кампания започва и следващата начело на тима. Но вместо очакваното игрово израстване армейците зациклиха и се стигна до логичната раздяла. ЦСКА-София имаше нужда от надграждане, но се върна в изходна позиция и май си вкара автогол. На “Армията” за втори път бе назначен Нестор Йевтич, или по-известен като Ел Маестро, който има абсолютно същите консервативни виждания за футбола като Саша Илич. Той излиза да надлъгва съперниците, а не да се надиграва и доминира. И какво надграждане ще се търси от треньор, когото вече си уволнил заради слаб футбол?!

Абстрахирайки се от името, визитката и историята на новия наставник, впечатление прави, че той пристига в София само 2-3 часа след официалната раздяла с предшественика му. Ще каже човек, че Нестор е бил съвсем наблизо и е успял да пристигне светкавично. Реакцията му може да буди само възхищение – как в такъв кратък срок съумя да организира помощниците, да се снабди с билет и да се “яви по служба”…

И тук изниква следващият въпрос. Защо се кани безработен треньор, за когото никой не се е сетил повече от 500 дни? Имаше ли време той да сподели визията си, идеите си, намеренията си с оглед настоящия състав? С какво успя да спечели отново доверието на бившите си работодатели, които веднъж го уволниха заради слаб футбол.

Нека си припомним, че през есента на 2018-та, когато бе първият му престой в Борисовата градина роденият в Белград наставник остави противоречиви впечатления. Армейците практикуваха по-скоро дефанзивен и лишен от атракция и нападателна мощ футбол, взеха само точка в два мача с Лудогорец и загубиха безславно с 0:1 от Левски в двубой, в който не успяха да отправят нито един опасен удар. На фона на това шестте мача в евротурнирите бледнеят. Нестор остави след себе си и спомена за подскачането и пируетите край тъчлинията. Опитваше се да стимулира футболистите с индивидуални бонуси в размер на 100 евро, които даваше от джоба си на всеки играч, който вкара гол от статично положение.

Кариерата му след ЦСКА вървеше стремглаво надолу, а разочарованията и провалите се увеличаваха, като той бе освободен навсякъде заради слаби резултати. И тук идва въпросът – с какво отново заслужи доверието да води най-успелия български клуб? Как надгради, как се разви, с какво стана по-добър, за да бъде този път полезен на армейците?

Много интересно бе обяснението на колегата Ники Александров, който в ефира на Дарик радио предположи, че Ел Маестро е бил “удобен вариант”, тъй като е трябвало да се действа бързо и номерът му все още бил в указателя на един от собствениците на червените. По тази логика спокойно може да се прогнозира, че скоро идва ред на Милош Крушчич. Вероятно и неговият номер не е задраскан, а дали ще свърши работа, е съвсем друг въпрос.

Меко казано, назначението на Нестор не звучи ентусиазиращо и не предполага високи очаквания, а омагьосаният кръг, в който се върти клубът с използването на вече употребявани и неуспели треньори, не води до нищо добро.

Явор Пиргов/, “Тема спорт”


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ