TS: Ако отпадне в Любляна, Домусчиев започва разпродажба в Лудогорец

Кирил Домусчиев,

Лудогорец се изправя срещу Олимпия Любляна тази вечер в мач-реванш от втория квалификационен кръг на Шампионската лига. Сблъсъкът на стадион „Стожице“, който започва в 21:00 часа е със залог „всичко или нищо“ за разградчани, след безличното 1:1 в Разград. На „Хювефарма арена“ орлите показаха, че имат доста бели петна, а версията на тима спрямо миналия сезон въобще не изглежда подобрена. Затова и от ролята на фаворит тимът не успя да вземе никаква преднина срещу съперник, който бе отписван дори в родината му. След показаното в Разград обаче словенците си повярваха. И вече са на ръка разстояние от преизпълнение на целите. А те са участие в групова фаза на някой от турнирите на УЕФА. Ако елиминират Лудогорец, ще са я изпълнили. Защото при отпадане в третия квалификационен кръг на ШЛ, ще отидат в плейофите на Лига Европа, а при ново елиминиране – директно в същинската фаза на Лигата на конференциите. Летвата пред Лудогорец, поставена от ръководството, обаче е далеч по-висока. И тя е – участие в турнира на богатите. От показаното до момента обаче задачата изглежда непосилна. Още повече, че тепърва идват сериозните съперници.

От началото на кампанията Лудогорец се люшка от едната крайност в другата. Тимът на Петев стартира с две загуби, като вкусът от тях бе позаличен с две разгромни победи. Но след това дойде равенството с Олимпия. И не толкова резултатът, колкото играта срещу словенците вкарват напрежение в тима. Орлите стартираха неуверено, загубиха инициативата и добре, че имаха късмет да изравнят след подхлъзване на съперника. В противен случай можеше дори да загубят. За нещо повече в Словения Лудогорец не трябва да разчита единствено на бързите си нападатели. А да намери как да даде битка в средата на терена и от там да започва постепенни атаки. Този елемент се губи напълно от началото на сезона. Както и Ивайло Петев да върти халфовата линия, нещата все не се получават. А това е огромен проблем. Защото несигурността в тази зона веднага се прехвърля и върху повече от колебливата отбраната, която често се пропуква. В първия мач Лудогорец определено бе без домашно и сега се явява на поправителен. Домакините със сигурност ще дадат тест с повишена трудност. И там, близо до Драконовия мост в Любляна (б.а. – драконът е символа на града, а прякорът на отбора е драконите), разградчани ще трябва да знаят отговорите. Тимът на Петев ходи по бръснач. Ако се пореже, това ще донесе както имиджов, така и финансов проблем – само участието в плейоф за ШЛ носи 5 милиона евро, а влизането в групи 15.64 милиона евро. За сравнение – групова фаза на ЛЕ носи 3.63 млн. евро, а в ЛК 2.94 млн. евро. Разликата в сумите може да бъде покрита единствено от изходящи трансфери.

В случай, че елиминира Олимпия, в следващата фаза Лудогорец ще се изправи срещу победителя от двойката Галатасарай – Жалгирис (б.а. 2:2 в Литва в първия мач). А ако каже „довиждане“ на Шампионската лига, ще срещне Астана в третия квалификационен кръг на Лига Европа, който бе разбит от хърватския гранд Динамо Загреб с 4:0 в първия мач. И двата сценария са възможни за разградчани. Всичко е в техните крака.

Янаки Димитров/ “Тема спорт”


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ